REKLAMA

Bombaj w… Warszawie

mg | 17 marz 2015 14:39 0

Jak pogodzić wymagania stawiane nowoczesnemu lokalowi gastronomicznemu z potrzebą wykreowania nastrojowego wnętrza? Jak zachować indywidualny styl, a jednocześnie nie ulec pokusie stworzenia zbyt oficjalnej restauracyjnej aranżacji?

Zadanie niełatwe. Czy udało się to Izabeli Widomskiej, autorce projektu warszawskiej restauracji Bombaj Masala, musicie ocenić Państwo sami. 

  • Urok dawnego Bombaju

     

    arch. Izabela Widomska, autorka projektu restauracji Bombaj Masala

    Głównym założeniem funkcjonalnym wytyczonym przez inwestora było stworzenie lokalu z otwartą kuchnią. Dzięki temu goście mogą bezpośrednio podejrzeć pracę kucharzy uwijających się przy przygotowywaniu pachnących mięs i chlebków pieczonych w tradycyjnym, glinianym piecu tandoori. Inspiracją dla wnętrza miały być zaułki starego Bombaju, a moim założeniem – stworzenie miejsca z niepowtarzalnym charakterem. Kluczowa była również funkcjonalność wnętrza z punktu widzenia gości oraz obsługi. Stąd ażurowe panele, dzięki którym można wydzielać zamkniętą strefę na sali, przemyślana komunikacja wewnątrz lokalu, kącik dla najmłodszych czy oświetlenie w systemie szynowym, które daje możliwość szybkiego przearanżowania. Całość koncepcji estetycznej zaplanowałam w stonowanych kolorach oraz tkaninach i wykończeniach sprawiających wrażenie spatynowanych i o ciekawej fakturze. Indywidualnym elementem wnętrza są ściany wykończone tapetą wykonaną według indywidualnego projektu artysty-grafika. Przedstawiają one indyjskie pejzaże z wątkiem tradycyjnych słoni i pawi. 
  • Restauracja indyjska Bombaj Masala

    lokalizacja: Warszawa-Służewiec
    projekt wnętrz: architekt Izabela Widomska
    inwestor: prywatny
    powierzchnia: 180 m2
    oddanie do użytku: 2014 r.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!