REKLAMA

Bombaj w… Warszawie

mg | 17 marz 2015 14:39 0

Jak pogodzić wymagania stawiane nowoczesnemu lokalowi gastronomicznemu z potrzebą wykreowania nastrojowego wnętrza? Jak zachować indywidualny styl, a jednocześnie nie ulec pokusie stworzenia zbyt oficjalnej restauracyjnej aranżacji?

Zadanie niełatwe. Czy udało się to Izabeli Widomskiej, autorce projektu warszawskiej restauracji Bombaj Masala, musicie ocenić Państwo sami. 

  • Urok dawnego Bombaju

     

    arch. Izabela Widomska, autorka projektu restauracji Bombaj Masala

    Głównym założeniem funkcjonalnym wytyczonym przez inwestora było stworzenie lokalu z otwartą kuchnią. Dzięki temu goście mogą bezpośrednio podejrzeć pracę kucharzy uwijających się przy przygotowywaniu pachnących mięs i chlebków pieczonych w tradycyjnym, glinianym piecu tandoori. Inspiracją dla wnętrza miały być zaułki starego Bombaju, a moim założeniem – stworzenie miejsca z niepowtarzalnym charakterem. Kluczowa była również funkcjonalność wnętrza z punktu widzenia gości oraz obsługi. Stąd ażurowe panele, dzięki którym można wydzielać zamkniętą strefę na sali, przemyślana komunikacja wewnątrz lokalu, kącik dla najmłodszych czy oświetlenie w systemie szynowym, które daje możliwość szybkiego przearanżowania. Całość koncepcji estetycznej zaplanowałam w stonowanych kolorach oraz tkaninach i wykończeniach sprawiających wrażenie spatynowanych i o ciekawej fakturze. Indywidualnym elementem wnętrza są ściany wykończone tapetą wykonaną według indywidualnego projektu artysty-grafika. Przedstawiają one indyjskie pejzaże z wątkiem tradycyjnych słoni i pawi. 
  • Restauracja indyjska Bombaj Masala

    lokalizacja: Warszawa-Służewiec
    projekt wnętrz: architekt Izabela Widomska
    inwestor: prywatny
    powierzchnia: 180 m2
    oddanie do użytku: 2014 r.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.