Punktem wyjścia do rozmowy była próba określenia najistotniejszej dziś roli kuchni. – Dla Polaków kuchnia jest zdecydowanie centrum domu. Na urządzenie i wyposażenie tego wnętrza klienci są w stanie przeznaczyć duży budżet, nawet kosztem innych pomieszczeń – stwierdziła Natalia Juszczyk, architektka pracowni Xicorra. Wielu klientów – niezależnie od tego jaki mają styl życia, czy mieszkają sami, czy z rodziną, a także jakim dysponują budżetem – zaczyna urządzanie mieszkania albo domu właśnie od kuchni. Jest to dla nich miejsce priorytetowe - mówiła.
Przestrzeń kuchni staje się coraz bardziej wielofunkcyjna. Paneliści zwracali uwagę na fakt, że kuchnia to nie tylko miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki. To również miejsce spotkań w gronie rodziny czy znajomych, a nierzadko także przestrzeń do pracy czy relaksu. Kuchnia coraz częściej ma też obecnie charakter reprezentacyjny, szczególnie jej otwarta forma staje się niejako „przedłużeniem salonu”. Stąd nacisk na design. Wyposażenie kuchni powinno odpowiadać aktualnym wnętrzarskim trendom, by komponować się z wystrojem innych pomieszczeń. Jednocześnie musi też spełniać swoje funkcje, gwarantując komfort przygotowywania i spożywania posiłków, często w gronie rodziny czy znajomych. - Nie możemy dziś patrzeć na kuchnię tylko z jednej perspektywy - uważa Michał Łój, Product Design Manager w firmie Deante. - Dobry projekt musi dziś uwzględniać wszystkie jej aspekty i oblicza. Powinniśmy patrzeć na kuchnię jednocześnie jako serce domu, profesjonalne laboratorium i miejsce kulinarnych eksperymentów, a także jako przestrzeń reprezentacyjną - wizytówkę domu. Musi być i ładnie, i funkcjonalnie. Dlatego jako producent staramy się łączyć funkcjonalność z atrakcyjnym wzornictwem.
Jakub Parcheta, prezes zarządu LCF Kuchnie Sp. z o.o. zwracał z kolei uwagę na potrzebę łączenia klasyki i nowoczesności w kuchni. - To najlepszy sposób na stworzenie ponadczasowego wnętrza - podkreślał, a jako przykład wskazywał produkty marki Lacanche. Tradycyjna, znana od lat forma kuchni - rozumianej jako urządzenie służące przygotowywaniu posiłków - może być gwiazdą naszej przestrzeni. Jednocześnie klasyczna, znana od połowy XIX wieku forma kryje nowoczesne, w pełni funkcjonalne wnętrze, które odpowiada na współczesne potrzeby użytkowników. Możliwość konfigurowania kolorów, detali i wykończeń, pozwala stworzyć kuchnię „szytą na miarę” - mówił.
Uczestnicy dyskusji zgodnie podkreślali, że dobry projekt kuchni musi być dostosowany do konkretnych potrzeb użytkowników. - Kuchnia singla zdecydowanie będzie się różnić od kuchni, z której korzysta rodzina. Ilość i rozmieszczenie szafek oraz kuchennych sprzętów powinny zawsze odpowiadać potrzebom i zwyczajom domowników – mówił Mariusz Sieradzki. Dobry projekt musi też brać pod uwagę przestrzeń, jaką dysponujemy, a ta jest tym cenniejsza, im mniej mamy jej do dyspozycji. Tutaj właśnie z pomocą przychodzą rozwiązania systemowe, które - choć niewidoczne, bo ukryte wewnątrz szafek - znacznie ułatwiają przechowywanie. Przykładem może być wąskie cargo, które możemy dołożyć z boku tradycyjnej szafki, co pozwoli nam zagospodarować 15-20 cm, jakie czasem pozostają i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić – dodał. Zgodziła się z nim Natalia Juszczyk, przytaczając przykłady konkretnych projektów kuchni, w których szafki typu cargo pozwoliły idealnie wypełnić przestrzeń. Zwróciła przy tym uwagę na wspólny element, łączący i wyróżniający dobry projekt kuchni: odpowiedniej wielkości blat roboczy: Niezależnie od tego, czy projektujemy kuchnię dla singla czy dla rodziny, czy jest to pomieszczenie w kawalerce, aneks, czy duża otwarta przestrzeń w domu jednorodzinnym, zawsze staramy się "wycisnąć" jak największą ilość blatu roboczego, aby umożliwić komfortowe korzystanie użytkownikom.
Wątek kuchni "szytej na miarę" kontynuował także Michał Łój, wspominając o o zlewozmywakach, które można ukryć i skonfigurować według indywidualnych preferencji, a także o bateriach przystosowanych do montażu pod oknem. Wyłamywana bądź wciskana wylewka umożliwia w tym przypadku bezkolizyjne otwieranie okna. - Z punktu widzenia producenta posiadanie szerokiej i jak najbardziej zróżnicowanej oferty oraz produktów, które klient może składać z elementów, dopasowując je do swoich potrzeb i upodobań jest dziś nieodzowne. Musimy wciąż zachwycać architektów i zaoferować im produkty, które sprostają coraz większym oczekiwaniom i coraz bardziej wybrednym gustom klientów - podkreślał Michał Łój.
Pomimo coraz bogatszej i bardziej zróżnicowanej oferty, klasyka w kuchni ma się dobrze. - Bardzo mnie to cieszy - przyznał Jakub Parcheta. Dzisiaj żyjemy w biegu, wciąż gdzieś pędzimy, gonimy za technicznymi nowinkami, gadżetami etc. Ale co nam to daje? Kiedy za pół roku moda się zmieni ten gadżet nie będzie już aktualny. Dlatego to, co przyświeca fabryce Lacanche to tradycja. Jesteśmy fabryką żywego dziedzictwa kultury, wpisaną do rejestru francuskich firm. Rozwijamy się technologicznie, korzystamy z najnowszych zdobyczy techniki, by nasze produkty mogły służyć jeszcze lepiej i dłużej, jednak z zachowaniem i poszanowaniem tradycji. To, co oferujemy nie do końca podąża za trendami.
Podsumowując dyskusję paneliści zgodzili się co do tego, że przy obecnych możliwościach i bogactwie oferty jesteśmy w stanie spełnić oczekiwania i zaspokoić potrzeby każdego klienta. - Piękno i funkcjonalność jak najbardziej da się dziś pogodzić - puentowała Natalia Juszczyk. - Wszystko jest oczywiście kwestią możliwości naszego budżetu, ale klienci wiedzą, że na kuchni nie warto oszczędzać.
W panelu „Projekt kuchnia” obok Mariusza Sieradzkiego uczestniczyli także Michał Łój, Product Design Manager w firmie Deante, Natalia Juszczyk, architektka z pracowni Xicorra Sp. z o.o. oraz Jakub Parcheta, prezes zarządu LCF Kuchnie Sp. z o.o. Dyskusję moderowała Katarzyna Zacharewicz-Łukaszuk, redaktor prowadząca portal Archiconnect.pl.
Dyskusję poprzedziła prezentacja firmy Rejs, specjalizującej się w produkcji akcesoriów meblowych. Mariusz Sieradzki, technolog w dziale badań i rozwoju Rejs opowiedział o tym, w jaki sposób nowoczesne systemy i rozwiązania poprawiają funkcjonalność kuchni i ułatwiają korzystanie z niej, jednocześnie pozwalając na optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni.
4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
Zarejestruj się!