REKLAMA

Megamocni w bajecznym przedszkolu i żłobku

RZ | 01 paź 2015 11:03 0

Przedszkole i żłobek Megamocni, projekt autorstwa pracowni CGL, zakładał stworzenie inspirującej przestrzeni, odnoszącej się w abstrakcyjny sposób do naukowego profilu placówki, wykorzystując charakterystyczne motywy graficzne i bajkowe ilustracje. Jak to się udało architektom CGL: Radosławowi Czerniejewskiemu i Karolinie Golec? Przekonajcie się sami.

Przedszkole i Żłobek Mega Mocni zlokalizowane jest w budynku dużego centrum handlowego na jednej z dzielnic Gdańska. Oprócz ogromnej powierzchni użytkowej we wnętrzu, zapewniającej szereg udogodnień dla dzieci i rodziców, przedszkole posiada przestronny i bezpieczny plac zabaw, zlokalizowany na otwartej przestrzeni dachu budynku.

Bajeczne, graficznie i kolorowo

Projekt wnętrza zakładał stworzenie inspirującej przestrzeni, odnoszącej się w abstrakcyjny sposób do naukowego profilu placówki, wykorzystując w tym celu charakterystyczne motywy graficzne i bajkowe ilustracje. Wnętrza kształtowane były w oparciu o proste bryły geometryczne oraz brak stereotypowych i infantylnych dekoracji dziecięcych.

Kolorystyka wnętrza sprowadzona została wyłącznie do bieli, głębokiego błękitu i czerwonych akcentów, ocieplonych dużą ilością drewna. Stworzone przez to zostało tło do działań i aktywności dziecięcych, wprowadzających do wnętrza dynamikę i dodatkowe barwy.

Sześcioboczne inspiracje

Sześcioboczne motywy, będące wynikiem inspiracji wzorami chemicznymi, posłużyły do stworzenia funkcjonalnych elementów wyposażenia wnętrza, tj. wnęki na zabawki, stoliki, modułowe dywany, czy podwieszane relingi do zwieszania dekoracji i papierowych prac dzieci.

Wnętrza z charakterem

Charakterystycznymi miejscami w salach dla dzieci są czerwone domki przeznaczone do zabawy, wyposażone w materace, ścianę tablicową oraz drabinki.

Istotnym miejscem w przedszkolu stała się strefa wejścia, posiadająca intrygujące dla dzieci miejsca do siedzenia i zabawy, ukryte w ścianie szatni.

W projekcie przedszkola kluczowa jest identyfikacja wizualna wnętrza, która tworzy interesujący efekt graficzny, ale przede wszystkim ułatwia poruszanie się po przedszkolu.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.