REKLAMA

Nowocześnie i przytulnie - rodzinny apartament

Redakcja Archiconnect.pl | 27 lis 2018 12:59 0

Na wskroś nowoczesny, wygodny i funkcjonalny apartament zaprojektowano dla trzyosobowej rodziny oraz kota rasy rosyjskiej niebieskiej. Układ mieszkania w kształcie litery L umożliwił czytelny podział przestrzeni na część dzienną: otwartą (ulokowaną w dłuższym boku) oraz nocną: prywatną (w krótszym boku litery L).

Właściciele prawie 110-metrowego apartamentu mieli jasno sprecyzowane oczekiwania na temat tego, jakie powinno być ich mieszkanie. Chcieli, by część dzienna, w której znajdzie się salon, jadalnia oraz kuchnia, stanowiła otwartą przestrzeń w wyjściem na balkon. Ponieważ inwestorzy lubią spędzać wieczory przy lampce wina, w salonie musiała znaleźć się obszerna lodówka na wino. Obok sypialni właściciele apartamentu chcieli mieć obszerną garderobę, wyposażoną w szereg systemów do przechowywania. Pragnęli też mieć dwie łazienki: główną - prywatną, ulokowaną obok sypialni i przeznaczoną do relaksu, a także gościnną, znajdującą się w strefie dziennej. Inwestorom zależało też, by w pokoju ich dwuletniego obecnie synka znalazło się miejsce do wspinaczki i aby aranżacja wnętrza umożliwiła łatwe przystosowanie go do potrzeb rosnącego dziecka. Pani domu - wielbicielka malarstwa, często pracuje w domu. Architekci pracowni Geometrium Design Studio musieli więc również wygospodarować przestrzeń do pracy i urządzić kącik malarski. Zdecydowali się wykorzystać do tego celu sąsiadującą z sypialnią właścicieli, zabudowaną loggię.

Zobacz też: Wszystko na swoim miejscu: piękne, minimalistyczne wnętrze

Aby sprostać oczekiwaniom inwestorów architekci musieli zmodyfikować pierwotny układ mieszkania. Wyburzono cześć ścian wewnętrznych, powiększono garderobę i główną łazienkę kosztem korytarza. Strefę dzienną od hallu oddzielono wykonaną na zamówienie obszerną zabudową. Od strony korytarza mieści ona pojemną szafę na ubrania, od strony salonu - półki na książki oraz chłodziarkę na wino. Urządzając apartament projektanci pamiętali też o jego czworonożnym lokatorze. Z myślą o nim na ścianie obok kuchni zamontowano schodki i specjalną konstrukcję - labirynt, w którym kocur może swobodnie chować się, bawić i wypoczywać.

W pokoju dziecięcym na jednej ze ścian umieszczono wykonaną według projektu zabudowę, w którą wkomponowane zostało łóżko. Z jednej strony stanowi ona doskonałe miejsce do przechowywania ubrań, zabawek, książek itp., z drugiej zaś jest jak osobliwy portal wokół łóżka. Wykończona deskami parkietowymi o układzie jodełkowym nisza świetnie komponuje się z prostymi, białymi frontami zabudowy. Żółta ściana, przy której stanęła drabinka do wspinaczki nadaje wnętrzu wesoły, dziecięcy charakter.

To też Cię zainteresuje: Oaza rodzinnego życia - projekt nagrodzony w międzynarodowym konkursie

Inwestorom zależało na zaakcentowaniu intymnego charakteru łazienek, dlatego oba wnętrza wykończono w ciemniejszych barwach: dominuje ciemna szarość i grafit, przełamane ciepłym odcieniem orzechowego drewna.

Zaaranżowaną w odcieniach stonowanej szarości przestrzeń ożywiają naturalne rośliny oraz miedziane i złote dodatki: okrągły stolik kawowy w salonie, oprawy lamp. Imitująca beton ściana za telewizorem oraz czarne ramki do zdjęć, metalowe kosze i świeczniki wprowadzają w części dziennej nieco loftowy klimat. Surowość wnętrza przełamują miękkie tkaniny: ciężkie zasłony, miękkie pluszowe obicie kanapy oraz poduszki. 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.