REKLAMA

Szpital dziecięcy może wyglądać naprawdę dobrze! Zobaczcie projekt ze Szkocji

Redakcja Archiconnect.pl | 08 sty 2018 09:13 0

Jak zapewnić młodym pacjentom przyjazne i komfortowe środowisko? Przed projektantami szpitala dziecięcego Royal Aberdeen w Szkocji stanęło trudne zadanie. W jego realizacji pomogły z pewnością wykładziny akustyczne Sarlon marki Forbo, których użyto w realizacji.

Wykładziny akustyczne Sarlon firmy Forbo w starannie dobranej kombinacji kolorystycznej pomogły stworzyć miejsce przyjazne dla młodych pacjentów, gości i personelu szpitala dziecięcego Royal Aberdeen w Szkocji. Wykładziny podłogowe dały nie tylko efekt ciepłej i pozytywnej atmosfery. Zapewniły także redukcję hałasu o 15 dB, co w takim miejscu jak szpital ma niebagatelne znaczenie.

Za projekt wnętrza odpowiedzialne było biuro projektowe Tinto Architecture ze Szkocji. Projektując recepcję, poczekalnię, kawiarnię i wejście do budynku architektom zależało przede wszystkim, aby kolorystyka wnętrza była zgodna z psychologią kolorów. 

- Dotychczasowa recepcja szpitala nie była zbyt przyjazna dla dzieci i dlatego wiedzieliśmy, że musimy stworzyć otoczenie, które zapewni komfortowe i uspokajające środowisko zarówno dla małych pacjentów, jak i ich rodziców - mówi Ewan Buchan, archtekt z pracowni Tinti Architecture. - Chcieliśmy,  aby dzieci polubiły przestrzeń szpitalną i czuły się tu całkowicie swobodnie. Przy projektowaniu korzystaliśmy ze współpracy z Fundacją ARCHIE, która dba o zapewnienie dzieciom atmosfery wsparcia i opieki oraz przyjaznej atmosfery w placówkach służby zdrowia. Pomogła nam ich wielka wiedza na temat psychologii koloru, zdobyta dzięki rozległym badaniom, opartym m.in. na badaniach szwajcarskiego psychiatry Karola Gustawa Junga - dodaje Ewan Buchan. 

Nowe wnętrza szpitala to efekt tej współpracy. Nowocześnie urządzona recepcja jest jasna i przestronna, z panoramicznym widokiem na wspaniały ogród. W centralnym punkcie recepcji znajduje się "drzewo", otoczone pierścieniami w żywych, przyciągających wzrok barwach. Ten efekt osiągnięto dzięki zastosowaniu wykładzin Forbo Sarlon o intensywnie niebieskim zielonym i limonkowym kolorze. Zielona kolorystyka podłogi stanowi wizualny łącznik wnętrza z ogrodem i z jego uspokajającą naturą, ale także przywołuje skojarzenia bezpieczeństwa, harmonii i równowagi. Zewnętrzny pierścień na podłodze w kontrastującym kolorze niebieskim uspokaja i wywołuje poczucie zaufania, pewności i bezpieczeństwa.

Oprócz kolorystyki istotnym elementem wyboru podłogi była również akustyka. Wykładziny akustyczne stanowią idealne rozwiązanie podłogowe w miejscach, gdzie szczególnie ważne  jest obniżenie poziomu hałasu oraz wspieranie dobrego samopoczucia i komfortu wszystkich użytkowników budynku. Wykładziny Forbo Sarlon oferują nawet do 19 dB tłumienia dźwięków uderzeniowych w obszarach o dużym natężeniu ruchu oraz oferują bardzo szeroką paletę wzorów i kolorów, w tym wiele jasnych wzorów o wysokim współczynniku LRV oraz wzory gładkie intensywne, nasycone, które dopasować można do każdego wnętrza.

Do szpitalnianej poczekalni oraz kawiarni wybrano wykładzinę Forbo Eternal o wzorze dębowego drewna, która nawiązuje do otoczenia budynku i dzięki temu tworzy spójną całość. Dopełnieniem aranżacji podłogi są maty wejściowe: wewnętrzna Forbo Coral oraz aluminiowa, zewnętrzna Nuway Tuftiguard. Ich zadaniem jest zapewnienie czystości, suchości wewnątrz budynku i ochrona podłóg.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!