REKLAMA

Architekci ze Śląska nagrodzeni za projekt łazienki

Mariusz Golak | 01 lip 2014 07:51 0

Spośród 240 projektów zgłoszonych do konkursu „Łazienka Koło 2014” jurorzy najwyżej ocenili pracę dwóch młodych architektów – absolwentów Politechniki Śląskiej z Gliwic, Grzegorza Ostrowskiego i Karola Sabalczyka.

Tematem konkursu był projekt koncepcyjny toalety publicznej w Gdyni, zlokalizowanej przy Bulwarze Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego – jednym z głównych szlaków spacerowych miasta. Nadesłane prace cechowała duża różnorodność. Wśród nich znalazły się m.in. przeszklone pawilony, obiekty nawiązujące do gdyńskiego modernizmu czy jednostki pływające. 

Jury w składzie: prof. Ewa Kuryłowicz (Wydział Architektury PW, APA Kuryłowicz & Associates), Paulina Kisiel (Centrum Designu Gdynia), Janusz Kaniewski (Kaniewski Design), Zbigniew Reszka (Arch-Deco) oraz Przemysław Powalacz (prezes zarządu Sanitec Koło) najwyżej ocenili projekt autorstwa Grzegorza Ostrowskiego i Karola Sabalczyka, absolwentów Politechniki Śląskiej z Gliwic. Zaprojektowali oni budynek, który od strony bulwaru ma zadaszoną strefę z drewnianą ławką o różnej głębokości, będącą leżakiem/siedziskiem lub stojakiem na rowery.

  • To był nasz plan

    Grzegorz Ostrowski i Karol Sabalczyk, zwycięzcy konkursu „Łazienka Koło 2014"

    Grand Prix „Łazienka Koło 2014” jest dla nas czymś niezwykle uroczystym, bowiem „wygranie Koła” znajdowało się na liście rzeczy, które chcieliśmy w życiu „zrobić”. Ponadto mamy świadomość, iż z pozoru błahy temat toalety publicznej ma w istocie ogromne pole oddziaływania na codziennych odbiorców i przechodniów, co czyni go społecznie istotnym i wymagającym zadaniem projektowym – nie mniej niż projekt galerii sztuki, muzeum czy opery.

Głowną nagrodę przyznano za:

- bardzo dobre wkomponowanie obiektu w istniejące otoczenie,
- prostą, modernistyczną bryłę, tak charakterystyczną dla Gdyni,
- pomysł z wypełnieniem profilami drewnianymi siedziska w głównej elewacji od strony morza był bardzo rzeźbiarski i funkcjonalny, szczególnie trafny na tle ściany lasu,
- prawidłowo i funkcjonalnie zaprojektowane toalety,
- wprowadzenie dużej ilości naturalnego światła do wnętrza od strony lasu , co jest zabiegiem bardzo przemyślanym i ekonomicznym.

Praca, która uzyskała Grand Prix, spełnia kryteria konkursowe i po wykonaniu kolejnych faz projektowych ma szansę realizacji. Obiekt ten niewątpliwie wzbogaci i uatrakcyjni swoją formą Bulwar Nadmorski – czytamy m.in. w uzasadnieniu jury.

  • Grzegorz Ostrowski 

    Urodzony w 1986 roku. Architekt, absolwent Politechniki Śląskiej (dyplom 2012). Jego praca dyplomowa została wyróżniona w konkursie Fundacji dla Polski im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego, stypendysta na uczelni w Portugalii. Praktyka projektowa w Polsce, Portugalii i Słowenii (Ofis Arhitekti, Jojko + Nawrocki Architekci, KWK Promes Architekci). Wyróżniany w wielu polskich i międzynarodowych konkursach architektonicznych. Od października 2013 roku prowadzi własną pracownię projektową – Ostrowski Architektura.
  • Karol Sabalczyk 

    Urodzony w 1985 roku. Architekt, absolwent Politechniki Śląskiej (dyplom 2011), stypendysta na uczelni we Francji. Praktyka projektowa w Polsce i we Francji (ECDM architectes, group a architects, JRK72). Poza pracą projektową, zajmuje się grafiką komputerową za pośrednictwem pracowni graficznej FINM.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!