REKLAMA

Biurowiec Ericpol Software Pool: technologia w służbie tradycji

ps | 26 marz 2015 09:18 0

Historia projektu sięga grudnia 2011 roku, kiedy to Ericpol – jedna z największych polskich firm teleinformatycznych – kupił zdewastowaną działkę w centrum Łodzi, u zbiegu ul. Sienkiewicza i Tymienieckiego. Na działce mieścił się popularny w PRL-u miejski basen Olimpia, który przez ostatnie dekady popadał w ruinę.

  • Biurowiec Ericpol Software Pool

    Lokalizacja: Łódź, ul. Sienkiewicza
    Inwestor: ERICPOL Sp. z o.o.
    Architekt: HORIZONE Studio
    Autorzy projektu: Dominik Darasz, Bartłomiej Kisielewski, Robert Strzeński
    Współpraca autorska: Jagoda Bogusławska, Krystian Wawer, Nuno Oliveira
    Generalny wykonawca: STRABAG Sp. z o.o.
    Projekt: 2012-2013
    Realizacja: 2013-2014
    Powierzchnia całkowita: 12 121 m²
    Powierzchnia netto: 11 150 m²
    Kubatura: 35 700 m³

Cegła i fasady

Projektując fasady architekci starali się nawiązać do kontekstu XIX-wiecznej zabudowy przemysłowej Łodzi, nie tracąc zarazem współczesnego języka architektonicznego.

Pełne fragmenty elewacji obłożono jasnoszarą, ręcznie formowaną i tradycyjnie wypalaną cegłą, pochodzącą z duńskiej manufaktury Petersen Tegl. Ta wyrafinowana struktura, wynik drobiazgowych ustaleń z łódzkim wojewódzkim konserwatorem zabytków, nadała budynkowi wyjątkowej, niejednorodnej barwy, będącej tłem dla akcentów kolorystycznych elewacji.

Współczesne, przeszklone płaszczyzny z pionowymi zacieniaczami oddają rytm fasad XIX-wiecznych zabudowań fabrycznych Łodzi.

Stropy termoaktywne TABS

Jedną z pierwszych analiz wykonanych przez Horizone Studio było sprawdzenie możliwej wysokości poszczególnych kondygnacji w kontekście ograniczenia gabarytu obiektu do 16 metrów. Okazało się, że brakuje ok. 1,5 metra, aby zachować komfortową 3-metrową wysokość pomieszczeń i jednocześnie zaplanować sufity podwieszone nad którymi można by było poprowadzić instalacje klimatyzacji i wentylacji mechanicznej. W porozumieniu z projektantami instalacji podjęto więc decyzję o rezygnacji z sufitów podwieszanych i tradycyjnego systemu klimatyzacji. W zamian, dla pomieszczeń biurowych na 1-3 piętrze zastosowano tzw. system stropów termoaktywnych TABS (Thermally Activated Building Systems). Polega on na zatopieniu w żelbetowych stropach rur, które wypełnione schłodzoną wodą oddają zimno do masy betonu, który wychładza powietrze i w ten sposób obniża temperaturę pomieszczeń.

Obniżanie kosztów eksploatacji budynku

Przeprowadzona na etapie projektowym analiza przebiegu „linijki słońca” pozwoliła na zróżnicowanie szklenia fasad, w zależności od ich ekspozycji na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Fasady południowe, wschodnie i zachodnie zostały wyposażone w jednokomorowe zestawy wykorzystujące szkło wysokoselektywne z powłoką niskoemisyjną, co zabezpiecza przed nadmiernymi zyskami ciepła w okresie letnim. Fasada północna, narażona na większe straty ciepła w okresie zimowym, otrzymała zestawy dwukomorowe z zastosowaniem szkła niskoemisyjnego.

Dodatkowo przeszklenia zostały wyposażone w zewnętrzne żaluzje przeciwsłoneczne, sterowane przez system BMS. Dzięki zastosowaniu w nich perforacji, nawet po ich opuszczeniu użytkownicy mogą cieszyć się widokiem na otaczający parkowy krajobraz.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!