REKLAMA

Dom „z pogranicza” – nowy projekt Bogusława Barnasia

ps | 01 wrz 2015 12:12 0

„Dom Podwodny i Stodoła Ćwiczeń” to kompleks mieszkalny przeznaczony dla miłośników sportu i wody. Możliwe jest w nim pływanie, nurkowanie i ćwiczenie na świeżym powietrzu. Ciekawostką jest umieszczenie transparentnego basenu nad salonem domu.

Dom zwieńczony jest minimalistyczną formą samotni – przestrzeni kontemplacyjnej. Jej subtelne wychylenie w stosunku do kierunku domu ma podkreślać nie tylko atrakcyjny widok ale również stanowić dynamiczną dominantę dla całego zespołu która formą i materiałem koresponduje ze Stodołą Ćwiczeń zlokalizowaną na przeciwległym końcu działki.

Dodatkową cechą projektu jest możliwość bardzo łatwego zaadoptowania rezydencji do funkcji hotelu mieszczącego 11 apartamentów. Adaptacja ta nie będzie wymuszała ingerencji w konstrukcję domu i układ przeszkleń elewacji. Przebudowy będą wymagać jedynie wewnętrzne ściany działowe.

Dach domu zostanie pokryty systemem solar-slate który generuje energię porównywalną z energią solarną. Materiałem wykończeniowym tutaj nie są panele słoneczne a estetyczna kamienna dachówka. Zostanie również zastosowany sterowany elektroniczne system rastrów. Jeden będzie kontrolował dopływ światła i otwarć widokowych z przeszklonego garażu natomiast drugi regulował będzie poziom nasłonecznienia tarasu i salonu.

W bezpośrednim sąsiedztwie tarasu zaprojektowano zacieniony ogród który będzie kolejną ciekawą przestrzenią, formą pośrednią między wnętrzem domu a zewnętrznym ogrodem.

Umiejscowiona na drugim końcu działki Stodoła Ćwiczeń to obiekt w którym znajduje się przestrzeń siłowni, sauna, łazienka oraz zewnętrzna balia kąpielowa. Stodoła została zaprojektowana tak aby przestrzeń siłowni w lecie miała formę otwartej zadaszonej przestrzeni dzięki możliwości zsunięcia aż trzech transparentnych ścian. 

  • A tu ramka bez zdjęcia

    Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
    Zespół: Bogusław Barnaś, Natalia Jejer, Javier Sarralde Martinez, Dominik Karaś, Damian Szyjka, Paulina Dobrzańska, Natalia Bryzek
    Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
    Lokalizacja: Polska południowa
    Data: 2014
    Powierzchnia:  600 m²
    Klient: Prywatny

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!