REKLAMA

Forbis Group zaprojektował klinikę w Arabii Saudyjskiej

Mariusz Golak | 30 sie 2014 00:46 0

Firma Forbis Group zaprojektowała w Arabii Saudyjskiej wnętrze kliniki rehabilitacyjnej Praha Medical Center. Termin jej wykonania wyznaczono na drugą połowę 2014 r.

Zamysłem przy projektowaniu wnętrza kliniki rehabilitacyjnej było stworzenie nowoczesnej przestrzeni spełniającej europejskie wymogi i standardy oraz przyjaznej klientom. Koncepcja zakładała stworzenie miejsca całkowicie pozbawionego nawiązań do arabskiej kultury, bez orientalnych dekoracji, bogatych zdobień i złoceń, wielobarwnych akcentów – położyliśmy nacisk na minimalizm, sterylność, stylową prostotę – opowiada Dominika Ladowska, autorka projektu z Forbis Group.

Centrum mieści się w trzypiętrowym budynku. Dominującym elementem konceptu jest ortogonalna kompozycja posadzki oraz ściany w neutralnych kolorach, pokryte tapetą winylową bądź farbą. Silnym akcentem jest liniowe oświetlenie oraz kubistyczne kanapy. Projekt zakładał koncepcję nocnego oświetlenia korytarza ściennymi oprawami ledowymi. W przychodni wykorzystano okleiny winylowe na ścianach oraz w przestrzeniach wspólnych.

Aby osiągnąć efekt klinicznej sterylności z zachowaniem przyjaznej atmosfery wnętrza, połączono delikatną, pastelową kolorystykę z ciepłym drewnem oraz PCV imitującym drewno  na suficie i ścianie. W strefie lobby centrum medycznego aranżację dopełniają nowoczesne meble.

Ze względu na lokalizację, projekt, obok wdrażania zachodnich zasad projektowania, przewidywał poszanowanie tradycji muzułmańskich – klinika zachowała religijny podział na strefę męską, kobiecą i dziecięcą. Poziom parteru został zaaranżowany dla części męskiej, piętro pierwsze dedykowane jest kobietom, natomiast poziom drugi to pomieszczenia oddziału dziecięcego. Sekcje damska i męska, pomimo że posiadają oddzielne wejścia i znajdują się w różnych częściach budynku, są spójne kompozycyjnie i stylistycznie. Ciekawym wyglądem i rozwiązaniami charakteryzuje się strefa dziecięca  projekt zakładał dynamiczne wnętrze, pełne żywych, radosnych kolorów. Do dekoracji bawialni wykorzystano tapety winylowe z nadrukiem. Zaproponowano dwa rzędy poręczy  na wysokościach dla małych i dużych pacjentów. Kolorystyka zabudowy jest uniseksowa, co nadaje wnętrzom neutralny charakter. Dodatkowo zaaranżowano przestrzenie dedykowane na miejsca zabaw dla dzieci.

Same gabinety zaprojektowano tak, aby odbiegały od klasycznej koncepcji sal zabiegowych. Uwagę skupiono na domowym charakterze wnętrza, mającym za zadanie odprężyć pacjenta oraz osoby towarzyszące.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!