REKLAMA

Frits van Dongen i Patrick Koschuch zaprojektowali Klaster Sztuki w Nieuwegein

Mariusz Golak | 01 wrz 2014 09:42 0

Klaster Sztuki w holenderskim mieście Nieuwegein to najnowszy projekt Fritsa van Dongena i Patricka Koschucha. Kompleks, w skład którego wchodzą teatr miejski i centrum sztuki, stał się jednym z najbardziej charakterystycznych punktów miasta. 

Na powierzchni 7,5 tys. m2 znajduje się sala widowiskowa przewidziana na 700 widzów oraz teatr studyjny mieszczący 200 osób. W centrum sztuki, które jest usytuowane nad teatrem, odbywają się zajęcia muzyczne, taneczne i aktorskie. Wielofunkcyjna przestrzeń zajmuje powierzchnię 1,8 tys. m2.

Strop i balkon w sali głównej teatru architekci wyłożyli panelami akustycznymi z płyty MDF, pokrytej fornirem z orzecha amerykańskiego. Wybraliśmy orzech, aby podkreślić ciepłą atmosferę tego miejsca, sprzyjającą kontemplacji sztuki – uzasadnił swoją decyzję Frits van Dongen, który pełni także funkcję naczelnego architekta Holandii.

Do projektu wykorzystano ponad 3 tys. paneli wykonanych w polskim zakładzie stolarskim należącym do firmy Keijsers Lundiform. Aby zapewnić odpowiednią akustykę sali, panele zostały ułożone asymetrycznie na różnych poziomach. Z kolei do obramowania części balkonów użyto litego drewna orzecha amerykańskiego.

Kompleks dopełniają trzy foyer i działająca przy teatrze kawiarnia z widokiem na główny plac miejski. Ściany foyer architekci wyłożyli tulipanowcem – jasno-oliwkowy odcień bieli kontrastuje z ciemnym fioletem, brązem i oliwkowymi smugami twardzieli drewna. Zróżnicowanie kolorystyczne tulipanowca amerykańskiego idealnie odzwierciedla interakcje pomiędzy foyer, sceną i widownią – powiedział Patrick Koschuch.

Przeszkloną ścianę foyer pokryto od wewnątrz nadrukiem z motywem kurtyny scenicznej, co ogranicza intensywność światła wpływającego do wnętrza, a także utrzymuje optymalną temperaturę. Fasadę budynku po zmroku oświetlają energooszczędne diody LED.  

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!