REKLAMA

Nagroda dla Bogusława Barnasia

ps | 20 paź 2015 09:32 0

Centrum Badmintona w Daegu w Korei Południowej, pracowni BXBstudio znalazło się wśród zwycięzców 21 cyklu konkursu 20+10+X World Architecture Community. Forma budynku w kreatywny sposób inspirowana jest tradycyjną architekturą koreańską oraz formą lotki badmintonowej.

  • Centrum Badmintona w Daegu w Korei Południowej

    Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
    Zespół: Bogusław Barnaś, Natalia Bryzek, Paulina Dobrzańska, Paweł Dawiec, Magdalena Tofil, Damian Szyjka, Dominik Karaś,
    Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
    Konstrukcja: Karol Kaczmarek
    Lokalizacja: Daegu, Korea Połudinowa
    Data: 2014
    Powierzchnia: 4600 m2
    Klient: Daegu Metropolitan City

Idea Projektu.

Dalseong Citizen’s Gymnasium zlokalizowane w malowniczym górskim terenie, którego spokój zaburzają znajdujące się w bezpośredniej bliskości intensywnie użytkowane trakty komunikacyjne. Naszym celem było wykreowanie budynku szczelnie otoczonego gęstą zielenią stanowiącą bufor akustyczny dla komunikacji drogowej, oraz stworzenie obiektu korespondującego z górzystym pejzażem Daegu oraz pobliskim centrum sportu.

Solidna betonowa baza nawiązująca do masywnych fortec stanowi bufor pomiędzy wnętrzem obiektu a hałaśliwym otoczeniem ruchu ulicznego. Betonowa baza nawiązując do architektury tradycyjnej, przebita jest „na wylot” przestrzenią holu który łączy z jednej strony reprezentacyjną przestrzeń unikalnego zielonego parku samochodowo-pieszego oraz malowniczy cmentarz w którym zlokalizowany jest pomnik. Budynek nakryty jest lekkim miedzianym dachem o stylistyce czerpiącej z tradycyjnych koreańskich form dachów.

Lotka będąca nieodłącznym elementem gry w badmintona stała się inspiracją projektową dla struktury budynku. Trzon funkcjonalny obiektu stanowi masywna baza, podobnie jak w lotce trzon stanowi twarda główka lotki. Słupy podtrzymują lekki dach nadając mu właściwe miejsce, dynamikę i kierunek w przestrzeni, tak jak pióra lotki, które stabilizują ją pozwalając lecieć we właściwym kierunku. Analogia funkcjonalna i stylistyczna do lotki znajduje swoje odbicie w formie budynku bez względu na to czy znajdujemy się na zewnątrz czy podziwiamy widowisko odbywające się w sali głównej.

Centrum budynku - przestronny hall integrujący otoczenie – zielony unikalny parking oraz miejsce pamięci (memoriał) po drugiej stronie, jak również wnętrze budynku, wyposażony został w komunikację, nadając nie tylko klarowność przestrzenną funkcji ale również niesamowity walor kompozycyjno estetyczny. Przestrzeń holu integruje wszystkie istotne funkcje budynku - jak Salę główną, strefę daily gdzie mobilne przeszklenia pozwalają połączyć sale daily z przestrzenią holu, oraz przestrzeń tarasu zapewniając kontakt z naturą i miejsce relaksu. Przebywając na powierzchni tarasu jesteśmy oddzieleni od hałaśliwego otoczenia rozpościerającym się pod stopami dywanem z koron drzew, a struktura budynku tworzy panoramiczne szerokie ramy na otaczający widok gór Dageu.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!