REKLAMA

Nowa odsłona Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie

Mariusz Golak | 23 sie 2014 00:26 0

Rewitalizacja Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie, autorstwa holenderskiego projektanta, Gerarda Frisherta, to przykład udanego ocieplenia surowej architektury z lat 60. i 70. XX wieku.

Uniwersytet Erazma w Rotterdamie mieści się na terenie kampusu Woudestein. Budynki uniwersyteckie utrzymane są w typowej dla architektury lat 60. i 70. surowej stylistyce, zdominowanej przez beton i szkło. Na przestrzeni kilkudziesięciu lat układ przestrzenny uniwersytetu zatracił swoją funkcjonalność, dlatego jego władze zleciły holenderskiemu architektowi, Gerardowi Frishertowi, modernizację kampusu. Celem było poprawienie układu przestrzennego i zapewnienie spójności architektonicznej przy zachowaniu minimalistycznej formy. Jednym z kluczowych zadań architekta było wizualne rozświetlenie i ocieplenie mrocznych, betonowych wnętrz. Efekt ten pozwoliły uzyskać zainstalowane na sufitach jasne panele z amerykańskiego czerwonego dębu.

W ramach renowacji Uniwersytetu Erazma wejście do budynku C zostało wizualnie ocieplone panelami z amerykańskiego czerwonego dębu. Są one stylistycznym powtórzeniem zamontowanych pod różnym kątem wiat audytorium i układają się w kunsztowny wzór. Z tego samego gatunku drewna wykonano również sufity w głównym korytarzu.

Kolejnym wyrazistym akcentem w budynku C są zaprojektowane przez Gerarda Frisherta i zainstalowane w głównym korytarzu dwa szklane panele „Frames” i „Broche”. Pierwszy z nich to tryptyk wykonany z emaliowanych tafli szkła w żywych kolorach, natomiast drugi został stworzony z 85 elementów stopionego szkła. Ponadto w głównym holu budynku zaaranżowano komfortową przestrzeń dla studentów, w której mogą odpocząć lub uczyć się w przerwie między zajęciami.

Plan rewitalizacji kampusu uniwersyteckiego zakładał także przeprojektowanie jego układu funkcjonalno-przestrzennego tak, aby oddzielić strefę zabudowaną od terenów zielonych, jednocześnie tworząc przestrzeń umożliwiającą studentom spędzanie czasu wolnego. W ten sposób powstał pomysł wybudowania nowego pawilonu studenckiego. Szybko stał się on prawdziwym „sercem” kampusu. Budynek o łącznej powierzchni 1,8 tys. m2 zaprojektowali architekci, Willem Hein Schenk z De Zwarte Hond Architects oraz Stefan Prins z Powerhouse Company. Został on oddany do użytku we wrześniu 2013 roku.

Władze Uniwersytetu Erazma chciały, aby nowy budynek był stylowy, jasny i otwarty ze wszystkich stron. Pawilon studencki stanowi "serce" kampusu, gdyż znajduje się w miejscu, gdzie krzyżują się wszystkie główne trakty komunikacyjne na terenie uczelni – powiedział Hein Schenk.

Pawilon o przeszklonych ścianach jest częściowo posadowiony na skarpie, dzięki czemu można wejść do niego z różnych poziomów. Roztacza się z niego piękny widok na Plac Erazma, gdzie znajduje się ogród z fontanną, ławkami i stojakami na rowery. Podłogi i schody pawilonu wyłożono dużymi, jasnoszarymi kaflami, które pną się ku górze po spiralnych schodach prowadzących do mieszczącej się na wyższym piętrze kawiarni.

 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!