REKLAMA

Nowa przestrzeń w Centrum Nauki Kopernik

ps | 18 kwi 2016 09:16 0

Odwiedzający Centrum Nauki Kopernik będą mieli okazję zobaczyć wystawę Nowy Świat w Ruchu po istotnej przemianie. Nowa aranżacja przestrzeni sprzyja pełniejszemu doświadczaniu zachodzących zjawisk. Jedną z innowacji jest pawilon wykonany przez Advertis.

Niebieska, dostrzegalna z daleka bryła pawilonu stanowi punkt orientacyjny dla zwiedzających
i jednocześnie wyznacza obszar eksperymentów wymagających zaciemnienia i koncentracji. Wkraczając w tę przestrzeń możemy podziwiać m.in. komorę mgłową oraz komorę iskrową.. Dzięki połączeniu materiałów izolujących i elementów ażurowych powstało miejsce, które będąc częścią wystawy umożliwia wyciszenie i obserwację zjawisk niedostrzegalnych w świetle dnia. Prace zespołu technologicznego Advertis  nad osiągnięciem finalnego efektu trwały około trzech miesięcy. 

  • Marcin Wnuk, Prezes Zarządu Advertis

     

    Największym wyzwaniem była nietypowa forma pawilonu. Do budowy bryły wykorzystaliśmy system lekkich konstrukcji stalowych, który daje możliwość kształtowania różnorodnych form budowlanych. Liczne testy i prototypy doprowadziły nas do odpowiedniej struktury, która łączy oczekiwaną funkcjonalność, estetykę i wymogi bezpieczeństwa. Wykorzystaliśmy kilka typów paneli z siatki, które następnie łączone były z blachą oraz sklejką. Powstawanie pawilonu było bardzo złożonym procesem i jest przykładem wyjątkowej dbałości o jakość odbioru ekspozycji.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!