REKLAMA

Nowa siedziba Narodowej Orkiestry Symfonicznej wykonana "koncertowo"

Źródło: BuroHappold Engineering | 21 paź 2014 09:51 0

W październiku 2014 r. otwarta została nowa siedziba Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach. Za projekt architektoniczny odpowiedzialne było Konior Studio, realizacją inwestycji zajęła się firma Warbud. BuroHappold Engineering wykonało projekt instalacji oraz konstrukcji tego elitarnego obiektu.

Inwestycja, o całkowitej wartości 260 mln zł, została wybudowana w ciągu zaledwie 30 miesięcy. Gmach o powierzchni całkowitej 35 tys. m², to obecnie jedna z najważniejszych i najbardziej nowoczesnych inwestycji kulturalnych w Polsce.

Światowej klasy sala koncertowa, serce budowli, mieści prawie tysiąc ośmiuset widzów. W tym budynku najważniejsza jest muzyka. Stworzony został bowiem dla muzyków i melomanów. To właśnie dlatego największym wyzwaniem dla inżynierów BuroHappold było zaproponowanie rozwiązań wspierających najwyższy, światowy poziom akustyki. 

Usłyszeć inżynierię

Akustyka wnętrza sali spełnia najwyższe standardy, opracowane przez międzynarodowej sławy firmę Nagata Acoustics. W celu ich zagwarantowania został stworzony model fizyczny sali w skali 1:10, który posłużył do laboratoryjnego potwierdzenia akustyki wnętrza, opracowanej wstępnie na bazie modelu komputerowego. BuroHappold zastosowało wysokiej klasy rozwiązania w zakresie konstrukcji i instalacji, które pozwoliły spełnić wymogi akustyczne.

Zredukowano do minimum poziom hałasu emitowanego przez urządzenia wentylacyjne, aby nie zakłócały one koncertów oraz nagrań studyjnych. W tym celu wentylatornię przeniesiono poza budynek główny, a w studiu nagrań zastosowano drewniane nawiewniki wyporowe, wykonane specjalnie na potrzeby tego obiektu.

Rozprowadzenie mediów zaprojektowano w pilastrach elewacyjnych, co ograniczyło do minimum przenoszenie hałasu między pomieszczeniami. Salę koncertową otoczono atrium oraz pomieszczeniami pomocniczymi - salami prób, garderobami i salą kameralną dla ok. trzystu osób - mając na uwadze jej odizolowanie od hałasu z zewnątrz. Z tego samego powodu wszystkie ściany oraz zadaszenie wykonano z żelbetu.

Inżynierowie BuroHappold zastosowali także rozwiązania umożliwiające ścisłą kontrolę wilgotności powietrza w sali koncertowej, co było szczególnie istotne z uwagi na znajdujące się w niej instrumenty muzyczne.

Projekt miał niezwykle ambitne założenia akustyczne i fakt, że udało nam się sprostać bardzo ostrym kryteriom, uważam za wielki sukces. Projekt był ogromnym wyzwaniem, dlatego bardzo nas cieszą pozytywne recenzje akustyki  w sali koncertowej, którą współprojektowaliśmy - mówi Paweł Lisiak, projektant i koordynator instalacji sanitarnych, BuroHappold Engineering.

Zdjęcia: Bartek Barczyk

 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!