REKLAMA

Projekt podniebnego balkonu

mg | 04 lut 2015 15:48 0

Pracownia Zalewski Architecture Group stworzyła projekt niezwykłego balkonu, który z jednej strony stanowi zieloną enklawę w przestrzeni miejskiej, zaś z drugiej – podnosi atrakcyjność wizualną smutnych podwórek.

Projekt balkonu „Walk-on”, autorstwa projektantów z Zalewski Architecture Group, powstał z potrzeby stworzenia miejsca przeznaczonego do relaksu w przestrzeni miejskiej. Na jego lokalizację wybrano jedno z gliwickich podwórek, przylegające bezpośrednio do siedziby biura.

Forma balkonu dalece odbiega od typowych konstrukcji, które spotykamy na naszych osiedlach. Ma bowiem postać „zielonej” ścieżki zawieszonej w powietrzu, która – w przeciwieństwie do innych balkonów – daje możliwość nieskrępowanego spaceru.

  •  Tęsknota za odrobiną zieleni

    Projektanci z Zalewski Architecture Group

    Ścieżka stała się nośną metaforą – ścieżka jest kręta, wije się, nie prowadzi wprost do celu, zaskakuje, odpręża, daje kontakt z przyrodą. Nasza ścieżka powinna więc swobodnie płynąć w przestrzeni, dając chwilę relaksu, wytchnienia, pozwalając na zmianę perspektywy. To zadecydowało o jej kształcie, który wije się swobodnie i przeplata sam ze sobą. Pozwala na relaksujący spacer „z biura do biura”. Tęsknota za odrobiną zieleni sprawiła, że ścieżkę postanowiliśmy potraktować jak dużą doniczkę. Wypełniliśmy ją zwykłą trawą, która może rosnąć, jak chce – w końcu to ścieżka

Konstrukcja balkonu została przymocowana do ścian kamienicy. Ryzyko zacienienia sąsiednich pomieszczeń zostało ograniczone poprzez maksymalne zwężenie ścieżki. W praktyce jest ona osiemdziesięciocentymetrowym paskiem zieleni zawieszonym w powietrzu. Od spodu wydaje się jeszcze węższa dzięki spodowi z polerowanej blachy. Blacha, dzięki wygięciu jej w łuk, niczym lustro odbija otoczenie, rozmywając krawędzie ścieżki. 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!