REKLAMA

Przedszkole nominowane do ważnej nagrody architektonicznej

ps | 19 kwi 2016 11:00 0

Przed architektami z XY Studio postawiono wyzwanie – stworzenie przedszkolnego obiektu, który sprawi, że nauka będzie ciekawsza, a zabawa bardziej edukacyjna. No i jeszcze budynek musi podobać się dzieciom – aby chętnie spędzały w nim czas. Projekt, został właśnie nominowany do prestiżowej nagrody Building of The Year w konkursie ArchDaily!

Przedszkole Żółty Słonik w Ostrowi Mazowieckiej skupia uwagę nie tylko ze względu na ciekawą bryłę budynku.

  • Dorota Siblińska z pracowni XY Studio

    Rolę serca placówki pełni dziedziniec wewnętrzny, z dużą piaskownicą i drzewem, które daje cień w upalne dni. Od strony północnej domyka go zadaszona altana, pełniąca funkcje rekreacyjne. Zastosowana na zewnątrz deska kompozytowa Viva Teak z oferty DLH każdego dnia musi sprostać wielu małym nóżkom. Produkt ten łączy zalety drewna i polimerów oraz charakteryzuje się dużą wytrzymałością co zapewnia długie użytkowanie. Materiał można wykorzystać na nawierzchnie ogrodowe: podesty, alejki, pomosty, obrzeża basenów i oczywiście przydomowe tarasy. 

Dziedziniec przedszkola połączono bezpośrednio z salami dydaktycznymi. Przeszklenia korytarzy i niskie zadaszenia stanowią obejście dziedzińca i łączą się bezpośrednio z salami dydaktycznymi. Sprawiają, że zaciera się granica między wnętrzem a otoczeniem, zarówno dla przebywających w środku budynku, jak bawiących się na patio, a sam budynek wydaje się być mniejszy niż w rzeczywistości.

Budynek został usytuowany względem stron świata, w sposób zapewniający wymaganą przepisami ilość światła, zachowując jednocześnie duży poziom zacienienia na dziedzińcu wewnętrznym. Obniżenie poziomu nadproży i wydłużenie otworów pozwoliło uniknąć konieczności przesłaniania górnych powierzchni okien roletami przed bezpośrednim przegrzaniem pomieszczeń zbyt mocnym snopem światła. W każdej sali zaprojektowano po 2 lub 3 świetliki dachowe. Tego typu doświetlenie zapewnia więcej światła, niż okna o standardowych wymiarach.

Również aranżacja dziedzińca została zaprojektowana z myślą o codziennych „wędrówkach” światła i cienia. Usytuowanie centrum zabaw pomiędzy skrzydłami budynku zapewnia komfort i bezpieczeństwo dzieciom przebywającym w piaskownicy oraz w podcieniach wokół dziedzińca. W ciągu dnia zacieniona jest zamiennie przynajmniej połowa dziedzińca, dzięki czemu ani przestrzeń zewnętrzna ani korytarze nie przegrzewają się. Korytarze pełnią funkcje szatni, są jasne, przeszklone i łączą się z dziedzińcem.

Życie przedszkola toczy się wokół drzewa rosnącego pośrodku wewnętrznego dziedzińca. Dziedziniec z altaną dopełniają bryłę budynku, pełnią funkcje widowni i sceny - letniego placu zabaw. Skrzydła budynku stanowią również barierę przed wiatrem, co powoduje wydłużenie czasu, który dzieci mogą bezpiecznie i komfortowo spędzać na świeżym powietrzu. W tak starannie zaprojektowanym miejscu łatwiej przyzwyczaić się do rozłąki z rodzicami a dzięki formie bryły i otoczenia- uwrażliwić dzieci na piękno otaczającego nas świata.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!