REKLAMA

Rozdano nagrody drugiej edycji Siemens Future Living Award. Fotorelacja.

ps | 12 lut 2015 20:24 0

Ogłoszoną w maju 2014 roku drugą edycję konkursu dla architektów, projektantów wnętrz oraz pasjonatów designu zwieńczyła uroczysta gala w kinie Iluzjon w Warszawie. Zebrani goście poznali zwycięskie projekty i ich autorów.

Najlepszą pracę pt. „platiMat” przygotowali Krystian Dziopa i Iga Szczugieł, za którą otrzymali nagrodę główną w postaci 15.000 zł.

Nagrodzeni w drugiej edycji konkursu Siemens Future Living Award

I miejsce – Krystian Dziopa i Iga Szczugieł za projekt „platiMat”

Uzasadnienie jury: Celna obserwacja kierunków rozwoju technologii i tendencji społecznych. Otwarcie kuchni na różne style życia, oderwanie kuchni od miejsca. Rozwiązanie mobilne, niezależne, uniwersalne. Koncepcja produktu opartego o efektywne gospodarowanie energią. Projekt spójny, domknięty wraz z identyfikacją wizualną.

Przyznana nagroda: 15.000 PLN

II miejsce – Michał Sajdak i Izabela Bieniaszewska za projekt „PLATEoN”

Uzasadnienie jury: Wizja wykorzystania technologii bezprzewodowej w celu „uwolnienia się” od urządzeń kuchennych. Proces podgrzewania i chłodzenia został przeniesiony bezpośrednio do naczyń i garnków.

Przyznana nagroda: 7.000 PLN i płyta indukcyjna marki Siemens

II miejsce ex aequo – Sabina Sujecka za projekt „Kitchen Spot”

Uzasadnienie jury: Oparta o obecne tendencje rozwojowe metropolii propozycja kuchni jako przestrzeni publicznej. Koncepcja nowoczesnej usługi wychodzącej jednak z tradycji wspólnego przygotowywania posiłków. Propozycja modelu biznesowego, co nadaje teorii realności.

Wyróżnienia:

  • Joanna Piaścik za projekt „Harvest”
  • Paulina Karwowska za projekt „Kuchnia na wyciągnięcie ręki”
  • Justyna Pikulska i Łukasz Klimczak za projekt „sun2go
  • Wyróżnienie specjalne dla Aleksandry Przybyły za projekt „Kuchnia pierwiastków”.

Wyróżnieni otrzymali zestawy śniadaniowe z linii Sensor for Senses marki Siemens. Dodatkowe wyróżnienie i nagrodę w postaci ekspresu do kawy Siemens otrzymała Julia Demkowicz - Dobrzańska za projekt „Skryta kuchnia”. Ponadto, autorzy pierwszych 25. Zgłoszonych prac zostali nagrodzeni roczną prenumeratą magazynu „Design Alive”.

Kryteriami oceny nadesłanych projektów były:

Oryginalność i innowacyjność proponowanego rozwiązania, odpowiedź na wyzwania współczesności, formę użytkową odpowiadającą przyjętym i opisanym założeniom projektowym
wartość merytoryczną i estetyczną projektu aspekty ekologiczne.

Jury konkursu:

Dr Krystyna Łuczak – Surówka – historyk i krytyk wzornictwa, przewodnicząca jury

Małgorzata Rygalik - projektantka

Mirosław Nizio - architekt

Anna Paszkowska – Grudziąż – architekt wnętrz

Dorota Wróblewska – producentka pokazów, promotor mody

Ewa Trzcionka – redaktor naczelna Design Alive

Konrad Birek – szef kuchni

Druga edycja Siemens Future Living Award w liczbach

164 – dni mieli wszyscy na nadesłanie własnej wizji kuchni przyszłości

100 – blisko sto projektów zgłoszonych do konkursu

10 – godzin obrad jury nad wyborem zwycięskich prac

7 – wybitnych przedstawicieli świata architektury, designu i kulinariów 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!