REKLAMA

Zamknięty na ulicę, otwarty na naturę - dom z kamienia

Redakcja Archiconnect.pl | 09 maj 2018 15:43 0

Bryła tego kamiennego domu, wtopionego w otulinę Puszczy Kampinoskiej, odzwierciedla ważne trendy społeczne XXI wieku. Od frontu odgradza ona mieszkańców od pobliskiej ulicy, hałasu i spojrzeń sąsiadów. Od tyłu pozwala na jak najpełniejszy kontakt z przyrodą.

Inwestorzy, którzy zgłosili się do pracowni INTER-ARCH Architekci, mieli bardzo konkretne wyobrażenie o nowym miejscu do życia. Lokalizacja (a przede wszystkim bliskie sąsiedztwo lasu) było ich głęboko przemyślanym wyborem. Nowy dom miał być oazą bezpieczeństwa, a zarazem spełnieniem marzeń o funkcjonowaniu w zgodzie z naturą. Architekci zaproponowali więc bryłę od frontu nasuwającą skojarzenia ze współczesną twierdzą, od tyłu zaś maksymalnie otwierającą się na otaczającą dom Puszczę Kampinoską.

Inwestorzy chętnie przystali na innowacyjne pomysły zespołu INTER-ARCH. Nie chcieli jednak rezygnować z tradycyjnych materiałów wykończeniowych. Zewnętrzne ściany budynku pokryto więc szarym łupkiem, nadając bryle budynku nowoczesny i jednocześnie dość majestatyczny wygląd. Dla przełamania wrażenia masywności, wszystkie przeszklenia postanowiono wykończyć drewnem. Co ważne, dom na skraju Kampinosu został zaprojektowany tak, by zminimalizować powodowane zużycie energii. Zastosowano w nim rozwiązania w postaci pompy ciepła, kolektorów słonecznych wbudowanych w stolarkę okienną czy ogniw fotowoltaicznych.

Przestrzeń z potencjałem

Całkowita powierzchnia domu wynosi 424 m kw. Mocnymi atutami projektu są rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne. Przeszklenia w strefie wejścia i na antresoli tworzą wrażenie rozbicia bryły budynku na dwie części. Pokój dzienny, jadalnia i kuchnia stanowią jedną otwartą przestrzeń, zaprojektowaną jednak w sposób, który pozwala na czytelne wyodrębnienie poszczególnych funkcji. Znajdująca się w pokoju dziennym ściana kominkowa, w połączeniu z wielką przeszkloną  ścianą z widokiem na puszczę, kreuje w tym wnętrzu atmosferę spokoju i wyciszenia. Widoczna z pokoju dziennego antresola to przestrzeń rekreacyjna, w której można oglądać filmy, czytać książki, grać w gry planszowe itp. Łączy się ona bezpośrednio ze strefą pokoi dzieci, pełniąc funkcję pokoju zabaw. Także inne pomieszczenia w tym domu mają charakter wielofunkcyjny, np. gabinet łatwo zamienić w pracownię rzeźbiarską pana domu.

Na terenie działki otaczającej dom przewidziano miejsce na zewnętrzny basen. Jego konstrukcja, dzięki zagłębieniu całości w terenie oraz obsypaniu ścian i dachu gruntem, nie zakłóca widoku z budynku na otaczający go las.

Zobacz nowoczesny dom inspirowany tradycją regionu

 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.