REKLAMA

Znane są wyniki "Plebiscytu Polska Architektura XXL"

uk | 11 marz 2015 08:32 0

Zakończyła się siódma edycja plebiscytu "Polska Architektura XXL". W tym roku plebiscyt swoim zasięgiem objął trzy kategorie – architekturę, wnętrza oraz krajobraz.

"Plebiscyt Polska Architektura XXL" jest dorocznym podsumowaniem największych osiągnięć polskiej architektury. Zgłaszane przez projektantów i publiczność architektoniczną projekty są oceniane przez internautów oraz profesjonalne jury.

Organizatorem plebiscytu jest Grupa Sztuka Architektury skupiającej wortale tematyczne skierowane do profesjonalnych architektów, projektantów wnętrz i architektów krajobrazu.

Wyniki głosowania jury i internautów przedstawiają się następująco.

Obiekty mieszkaniowe

W głosowaniu jury zwyciężył budynek Rebel One autorstwa biur Konkret Architekci i WWAA.
Budynek.

Budynek, który góruje nad całym kompleksem, zaprojektowano tak, aby połączyć w bryle cechy architektury przemysłowej oraz wymogów współczesnego mieszkalnictwa. Dwunastokondygnacyjny gmach wyróżnia się kolorystyką, starannie dobranymi materiałami wykończeniowymi, oryginalnymi podziałami elewacji

Z kolei w głosowaniu internautów za najlepszy został uznany dom jednorodzinny Domo Dom projektu ARCHITEKT.LEMANSKI

Obiekty użyteczności publicznej

Według jury najlepszy obiekt użyteczności publicznej to Filharmonia Szczecińska im. Mieczysława Karłowicza zaprojektowana przez Estudio Barozzi Veiga.

Szczecińska Filharmonia kształtem nawiązuje do tradycyjnych miejskich kamieniczek, powtarza "rytm" dwuspadowych dachów i gabaryty wąskich domów mieszkalnych. Warto jednak podkreślić, że biała, jednolita, zwarta bryła jest bardzo nowoczesna i odważnie „wchodzi” w zróżnicowaną, dość chaotyczną strukturę urbanistyczną Szczecina. 

Głosami publiczności zwyciężyło Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej "Elektrownia" zaprojektowane przez biuro Usług Projektowych Andrzeja Kikowskiego.

Wnętrza prywatne

W kategorii Wnętrza prywatne jury wybrało mieszkanie w piwnicy autorstwa Mili Młodzi Ludzie . 

Projekt zmienia nie tylko nieprzyjazną przestrzeń w wygodne i praktyczne miejsce do życia, ale także rozwiązuje problem niewystarczającej ilość światła naturalnego. Centralne miejsce mieszkania zajmuje lampa-słońce o średnicy 2 metrów. Światło o ciepłej barwie promieniuje z pełnej powierzchni lampy i równomiernie pada na całą przestrzeń salonu, osiągając efekt zbliżony do oświetlenia naturalnego.

Głosami publiczności zwyciężyło mieszkanie w wielkiej płycie na warszawskim Ursynowie projektu FU Architekci. 

Prezentowana aranżacja to przytulne i nowoczesne wnętrze zaprojektowane w jednym z  bloków z tzw. wielkiej płyty, na warszawskim Ursynowie. Niewielkie mieszkanie zaprojektowano tak, aby spełniało potrzeby młodego małżeństwa oraz ich pierwszego dziecka. 

Po analizach układu funkcjonalnego projektanci wykorzystali pomieszczenie dotychczasowej kuchni na pokój dla dziecka. Niestandardowo na przestrzeń kuchenną wykorzystano częściowo salon i częściowo szeroki przedpokój mieszkania, który dotychczas był mocno zabudowany. Dzięki takiemu zabiegowi mieszkanie nie zmieniając powierzchni zyskało jedno pomieszczenie więcej, a kuchnia z częścią jadalnianą stała się centrum mieszkania.

Wnętrza publiczne

W kategorii Wnętrza publiczne jury doceniło projekt Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich w Warszawie autorstwa pracowni WWAA.

Jest to przestrzeń łącząca funkcje palmiarni ze zbiorem egzotycznych roślin oraz restauracji Belvedere, która w przeciągu ostatnich lat stała się jej integralną częścią. Przestrzeń holu wejściowego i szatni we foyer wypełniają lustrzane tafle oraz różne rodzaje egzotycznego drewna w formie cienkich sprasowanych plastrów.

Najwięcej głosów publiczności w tej kategorii zdobyła Stacja Kultura - Biblioteka w Rumi zaprojektowana przez biuro Sikora Wnętrza.

Ogrody prywatne

W kategorii Ogrody prywatne jury wybrało nowoczesny ogród w okolicach Trójmiasta zaprojektowany przez Pracownię Sztuki Ogrodowej.

Ogród o nieregularnym kształcie został stworzony w stylu nowoczesnym. Wszelkie linie wytyczone w otoczeniu budynku mieszkalnego mają łagodny charakter i łączą bryłę z sielskimi nasadzeniami roślinnymi nawiązując do otaczającego, naturalnego krajobrazu.

Dla wzmocnienia tego połączenia wprowadzono również liczne elementy nadmorskiego środowiska. W teren wpisano wgłębnik w kształcie muszli, a nowe egzemplarze roślin posadzono w liniach nawiązujących do morskich fal. 

Publiczność wybrała ogród w okolicach Skierniewic autorstwa Pink Pug Design. 

Przestrzeń publiczna

W kategorii Przestrzeń publiczna jury doceniło zagospodarowanie wschodniego nabrzeża Paprocan w Tychach projektu RS+ Robert Skitek.

Koncepcja zagospodarowania opiera się na poprowadzeniu drewnianej promenady wzdłuż całego brzegu – wijącego się ciągu, który naprzemiennie wychodzi nad jezioro i się od niego odsuwa. Pozwoliło to na różną percepcję przestrzeni z różnych punktów promenady. W miejscach cofnięć promenada łączy się z tylnym ciągiem pieszo-rowerowym, w miejscach wychodzących nad wodę opada prawie do jej poziomu.

Natomiast publiczność wybrała instalacje w przestrzeni, które powstały w trakcie wydarzenia Gdynia Playground 2014 odbywającego się pod hasłem „nastrajanie miasta” autorstwa PoCoTo - Pomorskiego Stowarzyszenia Projektantów.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!