REKLAMA

Albert Kaleta: Kreujemy świat kuchni, dając więcej szczęścia każdego dnia

ps | 15 lut 2016 13:56 0

Projektowanie kuchni ma dziś wiele wspólnego ze sztuką. O inteligentnych, a nawet luksusowych kuchniach, z Albertem Kaletą – architektem marki Mebel Rust, rozmawia Piotr Sawczuk.

Dużo mówi się o inteligentnych meblach kuchennych. Na czym polega taka produkcja?

To przede wszystkim synergia wszystkich procesów które towarzyszą przy realizowaniu kuchni. Od koncepcji projektowej do finalnego montażu. Istotne jest współistnienie z jednej strony zautomatyzowanych procesów nadzorujących całość, wraz z pietyzmem manufaktury dbającą o szczegóły. Posiadamy jeden z najnowocześniejszych parków maszynowych, który na każdym z etapów optymalizuje rozwiązania by usprawnić proces produkcji. Jest to bardzo duże wyzwanie ze względu na szereg indywidualnych rozwiązań, które są normą we współczesnych kuchniach. Wprowadzone procesy wraz z odpowiednimi programami gwarantują osiąganie najlepszych wyników.

Jaka kuchnia jest obecnie najbardziej pożądana na rynku?

Praktyczna, w szerokim tego słowa znaczeniu. Kuchnia dobrze dopasowana. Nie tylko do wnętrza ale również bądź przede wszystkim do sposobu życia i bycia użytkowników. Jest wielki powrót do gotowania. To wszystko sprawia rozwinięcie tematu kuchni, jako miejsca przyjaznego dla każdego, pobudzającego do działań kulinarnych, odkrywania nowych możliwości przyrządzania.

Jakie kuchnie kupują Polacy, a jakie klienci zagraniczni? Gdzie i w czym widać takie różnice?

W czasach tzw. globalnej wioski, różnice zacierają się i są coraz mniejsze. Patrząc przez pryzmat mojego doświadczenia na kontynencie Europejskim, zasadniczych różnic pomiędzy danymi krajami nie ma. Na przykładzie realizacji można zauważyć niuanse np. Francuzi są odważniejsi w doborze kolorów i rozwiązań architektonicznych, Niemcy stawiają na pragmatyzm połączony z ekonomią, Anglicy pielęgnują tradycyjne rozwiązania i preferują romantyczne stylizacje. W Skandynawii naturalnie i powściągliwie w minimalistycznym tonie. W Polsce mamy zróżnicowane tendencje, jesteśmy bardziej kreatywni, oraz cenimy sobie indywidualizm. Związku z tym mamy niezwykłe bogactwo materiałów oraz istnienie równolegle różnych stylów. Przeważają poszukiwania nowoczesnych rozwiązań, niemniej jest też duża część zwolenników klasycznych rozwiązań.

Produkują Państwo kuchnie nowoczesne, otwierane na dotyk czy pilota. Czy zatem uchwyty kuchenne to przeżytek?

Otwieranie na dotyk jest jedną z opcji która wzbogaca działania podejmowane przy projektowaniu kuchni. Współczesne technologie umożliwiają na wprowadzeniu tego typu sposobu otwierania nie tylko w meblach ale również przy AGD, jest coraz więcej piekarników, zmywarek, chłodziarek gdzie w miejsce tradycyjnych uchwytów wchodzą dotykowe rozwiązania . Na pewno ten trend będzie się utrzymywał i dalej rozwijał. Powiększa to możliwości działania w szerszym wydaniu np. zablokowanie smartfonem szuflad bądź piekarnika przed otwarciem przez małe dziecko. Tradycyjne uchwyty trudno też nazwać przeżytkiem, biorąc pod uwagę romantyczne wydanie kuchni. W tej stylistyce na pewno będą miały zawsze swoje stałe miejsce.

Czy produkcja luksusowych mebli kuchennych to sztuka?

Zdecydowanie. W Mebel RUST określane mianem sensualnych kuchni, najlepiej odzwierciedla to kolekcja Avant Garde z kuchnią RUST R8. Najnowocześniejsze technologie, zamknięte w szlachetnej bryle. Luksus, który można z personalizować wprowadzając system indywidualnych dekorów. W większości przypadków takie kuchnie powstają dla koneserów, gdzie nad jej realizacją pracuje cały zespół, którym kieruje doświadczony specjalista, określany mianem creativ designer. Osoba z wieloletnim doświadczeniem z ugruntowaną pozycją na rynku, odznaczający się wielką charyzmą. Gwarantuje to odpowiednie przygotowanie, prowadzenie etapu produkcyjnego przez dopasowanie najlepszych technologii, po finalną realizacje z zachowaniem najwyższych standardów.

Co oprócz radia, telewizji można spotkać obecnie w nowoczesnej kuchni?

Indukcyjne ładowarki do smartfonów, wbudowane systemy nagłośnienia, elektrycznie podnoszone i sterowne blaty, które mogą mieć rożny charakter, ostatnio w loftowym wydaniu kuchni betonowych mamy rozwiązanie wysuwanej z blatu donicy z przyprawami pod którą po wysunięciu mieści się nisza z miejscem na przybory kuchenne. Praktyczna również jest składna deska do prasowania która mieści się w szufladzie.

W jakim stylu Polacy urządzają kuchnie? Jak zmienił się ten rynek na przełomie ostatnich 10 lat?

Jak wcześniej wspominałem przeważa szeroko rozumiany styl nowoczesny idący coraz bardziej w minimalistyczne wydanie. Poza dominującą bielą, którą wypierają szarości, również zmienia się sposób patrzenia na powierzchnie. Zamiast wykończenia w połysku, coraz częściej klienci decydują się na materiały wykończone w macie. Rozwija się zainteresowaniem stylem loftowym z zastosowaniem wykończeń cementowych typu beton. Szorstkie, porowate drewno, które przybliża nas do natury. Widać trend na powierzchnie strukturalne, posiadające własne dylatacje. Nowe technologie rozszerzają zakres materiałowy, przesuwając do niszy dobrze już znane rozwiązania. Takimi nowościami są np. materiały Lapitec, Dekton. Wysoka trwałość umożliwia stosowanie ich nie tylko na blaty, również na fronty szafek, okładzinę ściany, podłogi. Tego typu materiały odzwierciedlają współczesne trendy jakie panują w świecie. Zmiany jakie nastąpiły w ciągu ostatniej dekady pokazują jaki duży nastąpił przeskok w sposobie myślenia o wnętrzu kuchennym. Z kuchni pełnych zakamarków, drobiazgów, półeczek do prostych zamkniętych powierzchni. Zamiast Owalnych i półokrągłych kształtów na rożnych wysokościach decydujemy się na wyprostowaną linie zamkniętą w architektonicznym podziale. Sam sposób myślenia o kuchni. To już nie tylko szafki, ale przede wszystkim zespół rozwiązań oraz działań które odzwierciedlają charakter danego użytkownika. Współczesna wielopłaszczyznowość, wyparła utarte stereotypy z typowymi rozwiązaniami. Pozwala każdemu odnaleźć siebie w kuchni w takim charakterze w jakim najlepiej się czuje.

Drewno, szkło, kamień czy beton w kuchni?

Każdy z tych materiałów jest jak najbardziej aktualny i ma swoje zastosowanie we współczesnej kuchni. Niemniej każde z nich ma inny potencjał oddziaływania, oraz zróżnicowane właściwości które należy uszanować. Przy tych materiałach można sobie pozwolić na różne konfiguracje. Wybranie odpowiedniego materiału to mimo wszystko wynik naszych oczekiwań względem użytkowości i klimatu jaki ma stworzyć dane zestawienie.

Zaczynali Państwo w 1968 roku produkcją mebli na zamówienie. Dziś macie Państwo swój salon w Emiratach Arabskich w Dubaju. Na czym opieracie swój sukces?

Sukces to między innymi ciężka praca całej organizacji. Stopniowe osiąganie celu dzięki realizowaniu założeń, którą doskonale obrazuje treść misji. Kreujemy świat kuchni, dając więcej szczęścia każdego dnia. Te uniwersalne wartości bardzo dobrze odzwierciedlają poszukiwania każdego człowieka niezależnie od szerokości geograficznych bądź różnic kulturowych. Kolejne salony oraz nowi partnerzy potwierdzają, że obrana strategia gwarantuje rozwój oraz silną pozycję lidera na rynku wnętrz kuchennych.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!