REKLAMA

Klimatyczne mieszkanie w Stambule

Redakcja Dobrzemieszkaj.pl | 30 sty 2017 09:03 0
Centrum domu stanowi kuchnia, w której zlokalizowano również niewielki kącik jadalniany. Projekt: Atelye70. Fot. Emrah Aydemir.

Architekci z biura Atelye70 podjęli się trudnego zadania. Mieli odnowić mieszkanie niegdyś przeznaczone na pokoje dla służby, w zabytkowym budynku, który w znacznym stopniu został dotknięty przez czas. Rezultatem ich prac jest projekt Gabriel Apartment.

W okolicy, która niegdyś była enklawą dla włoskich artystów i architektów, w zabytkowym budynku znajduje się mieszkanie, w którym przeszłość spotyka nowoczesność. Zabytkowe freski, oryginalna drewniana podłoga, ścierają się ze współczesnymi meblami, tworząc kombinację której nie brak duszy i elegancji.

Pokrywające ściany freski sprzed stuleci, zostały wraz z upływem czasu pokryte białą farbą. Architekci postanowili jednak odsłonić oryginalne dekoracje ścian i odzyskać jak najwięcej z malowideł, które niegdyś je pokrywały, a pod wpływem wilgoci zostały w znaczym stopni zniszczone. W efekcie, ściany w mieszkaniu otrzymały brązowy kolor i surowy, nieco industrialny charakter, spod którego przebijają się jednak zdobiące niegdyś te powierzchnie, piękne freski.

Zachowano także oryginalną drewnianą podłogę. Całkowitej renowacji poddano jednak dach budynku, odsłaniając w procesie drewniane belki sufitowe, które następnie pomalowano jasną farbą. Architekci postępowali z niezwykłą delikatnością, godną konserwatora zabytków. Jednocześnie jednak, odnieśli się do życzeń klienta, który miał w tym domu zamieszkać. 

Projekt: Biuro projektowe Atelye70.

Zdjęcia: Emrah Aydemir.

ZOBACZ CAŁY ARTYKUŁ ORAZ ZDJĘCIA

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!