REKLAMA

Kuchnie „szyte na miarę” - takie wolą Polacy

ps | 08 cze 2015 12:16 0

Wygodna, funkcjonalna, z łatwym dostępem do wszystkich niezbędnych elementów podczas przyrządzania szybkich posiłków – aż 84 proc. właścicieli nowych mieszkań wskazuje na te cechy, wybierając i projektując sprzęty i meble kuchenne.

Każda kuchnia, otwarta czy zamknięta, musi być idealnie dopasowana do tego, jak będziemy w niej funkcjonować i co będziemy w niej robić. Ważne jest, by wtapiała się w stylistykę wnętrza całego mieszkania. Jak podkreślają projektanci otwarte wnętrza kuchni muszą mieć charakter bardzo ergonomiczny i przemyślany.

Ze względu na fakt płynnego przejścia jednej przestrzeni w drugą, styl wzajemnie przenikających się pomieszczeń musi być spójny, dlatego w wielu przypadkach rozplanowania i aranżacji warto skorzystać z pomocy profesjonalisty – informuje Monika Szczęsny, projektantka wnętrz firmy Komandor. Natomiast w kuchni zamkniętej musi panować dyskrecja i wygoda w codziennej eksploatacji.

Tylko 58 proc. właścicieli nowych mieszkań jest zdecydowanych na konkretny kolor kuchni i wygląd mebli. W pierwszej kolejności kupujący chcą zobaczyć jak wszystko będzie ze sobą współgrało, by wygodnie i przyjemnie przygotowywać kulinarne dania.

Zatańcz w swojej kuchni

Oczywiście zdarzają się takie osoby, które na pierwszym spotkaniu mówią, że chcą czerwoną kuchnię bez konkretnych pomysłów na aranżację, jednak jest to niewielki odsetek osób. Młodzi ludzie chcą by ich kuchnia była funkcjonalna z łatwym dostępem do wszystkich niezbędnych naczyń i sprzętów kuchennych podczas przyrządzania szybkich posiłków. Dlatego, uwzględniając ergonomię rozwiązań i wygodę pracy, często wybierają maksymalnie długie blaty robocze, szerokie i głębokie szuflady oraz kosze cargo – wyjaśnia Anna Wróbel, projektantka mebli kuchennych z firmy Komandor.

Jak mówią młodzi właściciele mieszkań, kuchnia musi być „uszyta na miarę” i dopasowana do ich potrzeb. Uwielbiam gotować, ale do domu wracamy - wraz z mężem - późnym popołudniem i chcemy zawsze coś szybko zjeść, więc potrzebujemy kuchni, w której łatwo i szybko się odnajdziemy i nie będziemy sobie wchodzić w drogę. Staramy się maksymalnie wykorzystać czas, a w kuchni możemy go zyskać dzięki odpowiedniej ergonomii. Przygotowywanie naszych obiadokolacji, zaczynamy od wypakowywania zakupów, zaplanowania, co po kolei robimy. Następnie kroimy, układamy, wrzucamy do garnka lub piekarnika, ustawiamy na kuchence, dodajemy coś z lodówki, a zabrudzone naczynia odstawiamy do zmywarki. To wszystko musi nam zając jak najmniej czasu – a ja muszę czuć i poruszać się tak swobodnie w tych kulinarnych dokonaniach, jak tancerka na parkiecie – opowiada Katarzyna Słomkowska, która niedawno odebrała klucze do mieszkania w Dąbrówce obok Poznania.

Kuchenny trójkąt to podstawa

Pierwszym i najważniejszym krokiem przed rozpoczęciem działań dotyczących aranżacji kuchni jest ustalenie budżetu remontowego. Znając granice naszych możliwości bez problemu dobierzemy odpowiednie materiały oraz sprzęty, które wykorzystamy przy realizacji projektu.

Najwygodniejszym układem zabudowy kuchennej jest taka, która przyjmuje kształt litery U, L lub G. Zdecydowanie odradza się układ zabudowy jednorzędowej, gdyż przeważnie wtedy pokonujemy największe odległości i nie stosujemy się do zasady kuchennego trójkąta, który przede wszystkim poprawia funkcjonalność przestrzeni. Trójkąt roboczy obrazuje ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i kuchenki, opartych na wierzchołkach trójkąta. Dzięki temu wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie, co znacząco poprawia komfort pracy i zmniejsza odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłku.

5 sfer dla dobrej ergonomii oraz istotne odległości

Projektując kuchnię wspólnie z klientem zawsze trzymamy się zasad kuchennej ergonomii. Ważna jest przede wszystkim funkcjonalność, ale i odpowiednio dobrana estetyka, która dostosowana jest do stylu bycia danej osoby. Przy projekcie zwracamy uwagę na rzeczy, które na pierwszy rzut oka wydają się oczywiste. Jest to odpowiednia wysokość i powierzchnia blatów, dobrze dobrana odległość między sprzętami kuchennymi, czy względy estetyczne. Ważne jest również oświetlenie oraz kolory zabudowy i ścian – wyjaśnia Monika Szczęsny.

Każda przestrzeń kuchenna powinna zawierać 5 podstawowych sfer: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania. Strefy powinny następować po sobie. W wypadku osoby praworęcznej zgodnie z ruchem wskazówek zegara, w przypadku osoby leworęcznej - w przeciwnym. Ponadto istotne są odległości i tak zwany trójkąt roboczy, czyli lodówka, zlew i kuchenka. Aby kuchnia była w pełni funkcjonalna odległości pomiędzy urządzeniami w tak zwanym trójkącie kuchennym nie powinny przekraczać: od lodówki do zlewozmywaka 120 – 210 cm, od zlewozmywaka do kuchenki 120 – 210 cm, natomiast od lodówki do kuchenki 120 – 270 cm. Zbyt małe odległości między kuchenką a zlewozmywakiem, a także między zlewozmywakiem a lodówką są bardzo niewygodne. Z drugiej strony problemem mogą być za duże odległości.

Pokonywanie kilometrów pomiędzy lodówką, piekarnikiem a zlewozmywakiem może być męczące. Skuteczne rozwiązanie w przypadku dużych przestrzeni stanowi kuchenna wyspa. Z obu stron wokół zlewu powinny być zaprojektowane blaty robocze, które posłużą do odkładania produktów lub gotowych potraw.

Bardzo ważna jest odpowiednia wysokość i powierzchnia blatów. Wysokość mebli kuchennych powinna być dostosowana do naszego wzrostu - wysokość blatu powinna wynieść od 10 do 15 cm poniżej wysokości łokcia, z tolerancją do kilku centymetrów, kiedy to z kuchni korzysta kilka osób.

Co, gdzie poukładać?

Ważne jest również planowanie poziome. W szafkach na dużej wysokości warto poustawiać te rzeczy, które są rzadziej używane. To samo dotyczy najniższych partii. Odpowiednie ustawienie sprzętów oszczędzi nam niepotrzebnego schylania i szukania przedmiotów, które są nam potrzebne w danym momencie. Warto się również zastanowić, czy w dolnych partiach zabudowy nie zdecydować się na większą ilość funkcjonalnych i pojemnych szuflad (ze ścianką tylną oraz boczną zabudową, zabezpieczającą naczynia przed potłuczeniem), które w wielu przypadkach pozwolą lepiej zorganizować przestrzeń.

Szafki znajdujące się w narożach, ze względu na problematyczne ułożenie, powinny mieć dobrze wybrany system zabudowy wewnętrznej, dzięki któremu łatwo jest wyjąć znajdujące się w szafce lub szufladzie przedmioty. W zagospodarowaniu wąskich przestrzeni pomogą nam niewielkiej głębokości szafeczki, w których przykładowo można zamontować kosze. Dzięki temu w szafce ukryjemy butelki, czy słoiki.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!