REKLAMA

Stare umiejętnie połączone z nowym w lokalach "Przystanek Piekarnia"

Redakcja Propertydesign.pl | 13 lut 2017 17:15 0
Przystanek Piekarnia Mołdawska fot. Piotr Narewski, Ayuko Studio

Lokale sprzedażowe "Przystanku Piekarnia" są kontynuacją idei powstałej w 2013 r. dla całej sieci, a opracowanej przez Maciej Kurkowskiego, założyciela grupy projektowej Five Cell.

Każde z wnętrz posiada unikatową instalację złożoną z bejcowanych modułów ze sklejki brzozowej. W zależności od takich parametrów, jak lokalizacja oraz wielkość i wysokość pomieszczeń, moduły te mogą tworzyć sufit podwieszany, półki ekspozycyjne lub pełnić obie funkcje jednocześnie.

Przykładem zastosowania modułów jako podwieszonej ażurowej struktury jest wnętrze piekarni przy ulicy Chłodnej. Struktura ta rozpościera się na czterech różnych poziomach. Każdy z nich ma przypisany charakterystyczny dla siebie wzór rozmieszczenia desek. Chociaż do stworzenia tej instalacji użyto tylko 300 elementów, poprzez swoje rozwarstwienie oraz nakładające się na siebie plany widoczne z perspektywy użytkownika uzyskano efekt obniżenia optycznego lokalu.

Z kolei w niskim wnętrzu niedaleko ulicy Dąbrowskiego powstał lokal z charakterystycznie rozmieszczonymi półkami ekspozycyjnymi. Tutaj moduły stworzyły swoiste „opakowania” do prezentacji produktów. W nawiązaniu do nich zaprojektowano oświetlenie, które koresponduje z przewodnim motywem całości. Półki te, w zależności od potrzeb, mogą być łatwo demontowane.

Przystanek Piekarnia

Autor: Five Cell, Maciej Kurkowski

Lokalizacja: Warsaw, Polska

Inwestor: Piekarnia Krzosek

Powierzchnia całkowita: 24-60 mkw.
Kubatura: 85-270 m3,
Projekt: 2014-2016
Realizacja: 2014-2016

Fotografie: Piotr Narewski, Ayuko Studio

ZOBACZ CAŁY ARTYKUŁ ORAZ ZDJĘCIA

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!