REKLAMA

Dom w Konstancinie: wnętrza tworzone z rozmachem i minimalistycznym zacięciem

Redakcja Archiconnect.pl | 03 gru 2018 11:23 0

Wnętrza domu w Konstancinie emanują harmonią i spokojem. Wyrafinowane formy i detale oraz najwyższej jakości materiały budują klimat ponadczasowej elegancji. Właścicielom zależało także na przestrzeni i funkcjonalności.

Piętrowy dom w stanie deweloperskim został przeprojektowany przez pracownię Wyrzykowski Studio zgodnie z potrzebami właścicieli. Po zmianach układu funkcjonalno-przestrzennego okazało się, że mieszczące się na parterze kuchnia, jadalnia i salon zyskały więcej przestrzeni. To dało pole do popisu projektantom, którzy tworzyli z rozmachem, a jednocześnie z minimalistycznym zacięciem.

Charakter tego domu można rozpoznać od razu po wejściu. W holu dominuje jasne drewno i szlachetny kamień. Uwagę przyciągają proste meble i oświetlenie oraz duże, okrągłe lustro. W wielu miejscach, na dużych powierzchniach pojawia się jasny, bielony dąb. Współgra on z innym szlachetnym, naturalnym materiałem – skórą, którą wykończono szafy ubraniowe oraz ścianę w holu. A ten prowadzi do części dziennej. Jednak zanim przed wchodzącym otworzy się ta przestrzeń, po lewej widać jadalnię, a po prawej kuchnię. Dzięki celowemu zabiegowi projektowemu garderoba dzienna pozostaje dyskretnie ukryta za fornirowanymi panelami, tworzącymi jednocześnie zabudowę jadalni. To rozwiązanie praktyczne i efektowne.

Zobacz też: Nowocześnie i przytulnie - rodzinny apartament

Modernistyczna prostota w przypadku domu w Konstancinie nie wymusza żadnych kompromisów. Pogodzenie minimalistycznego stylu i pełnej funkcjonalności wymagało jednak nie lada kunsztu. Projektową biegłość pracowni Wyrzykowski Studio szczególnie wyraźnie widać w kuchni. Do wnętrza prowadzą dwa wejścia. Jedno jest zlokalizowane blisko holu, drugie wychodzi bezpośrednio na jadalnię. Oba zostały wyposażone w drzwi przesuwne umożliwiające zamknięcie pomieszczenia. Pomiędzy wejściami znajduje się wysoka zabudowa obejmująca szafy cargo oraz urządzenia AGD: piekarnik z mikrofalą i urządzenie do gotowania na parze. Pozostałe kuchenne meble tworzą klasyczny układ z blatem w kształcie litery C. Tę zabudowę po obu stronach zamykają wysokie szafy, mieszczące dwie chłodziarki, zamrażarkę oraz chłodziarkę na wino. Pośrodku została ulokowana wyspa, która m.in. pełni funkcję baru do spożywania szybkich posiłków. Meble kuchenne wykończono dębowym fornirem barwionym na ciemny kolor, ale posadzka i blaty, podobnie jak podłoga w holu, zostały wykonane w białym marmurze z beżowo–brązowym użyłowaniem. To potęguje wrażenie spójności całej przestrzeni parteru.

To też Cię zainteresuje: Apartament pod niebem Warszawy

Strefę jadalni oddziela od salonu efektowna marmurowa zabudowa z biokominkiem. Na przeciwległej ścianie stanął oryginalny, nowoczesny kredens, którego fronty zostały wykonane z połączenia bielonego dębu i patynowanego lustra. Całości dopełniają duży, klasyczny stół i wygodne, tapicerowane krzesła oraz nowoczesne oświetlenie. Wystarczy minąć marmurową ścianę z kominkiem, żeby mieć przed sobą widok na salon. Nie sposób oprzeć się tej uporządkowanej i pełnej harmonii przestrzeni, która zapowiada komfort wypoczynku. Salon podzielono na dwie strefy. Pierwsza – otwarta na kominek – pełni rolę kina domowego. Druga została zlokalizowana w głębi, w przeszklonej części pokoju. Dzięki panoramicznym oknom mamy stąd piękny widok na ogród. Po zmianach w projekcie domu, na parterze znalazło się również miejsce na pomieszczenie pełniące funkcję biblioteki, domowego biura oraz miejsca do spotkań.

Zobacz też: Oaza rodzinnego życia - projekt nagrodzony w międzynarodowym konkursie

Z holu na parterze schody prowadzą na piętro, gdzie mieszczą się dwie niewielkie sypialnie oraz sypialnia główna z łazienką i z garderobą. Te wnętrza również nawiązują stylistycznie do modernizmu, jednak położono tu większy nacisk na nowoczesność. W sypialni widać elementy wykonane na wysoki połysk, a dominuje kolor szary – tak bardzo obecnie doceniany we wnętrzach. Nie zmienia to faktu, że nadrzędne znaczenie w przypadku projektowania piętra domu miały prostota i komfort. To dlatego w głównej sypialni w ścianie wyłożonej skórzanymi panelami zostały ukryte wejścia do garderoby. Również do łazienki z sypialni przechodzi się przez praktyczne drzwi przesuwne. A sama łazienka prezentuje się bardzo nowocześnie. Jest wykończona szarym kamieniem – włącznie z umywalką i szafką. Ten naturalny materiał został zestawiony z patynowanymi lustrami. Swego rodzaju ukłonem projektantów w stronę klasyki jest wolnostojąca wanna. Dużym atutem łazienki jest natrysk z widokiem na ogród.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.