REKLAMA

Dom wkomponowany w krajobraz - wyjątkowy projekt

Redakcja Archiconnect.pl | 08 paź 2018 08:46 0

Kluczowym elementem tego nietuzinkowego domu jest dach i to on ma przyciągać uwagę. Tworząc projekt budynku architekci pracowni 81.waw.pl postawili na zachowanie naturalnego uformowania terenu. Wykorzystali łąkę jako piątą elewację budynku.

Głównym założeniem projektu i podstawowym wymogiem inwestora było wkomponowanie budynku w otaczający krajobraz. Ponieważ dom miał stanąć na kwietnej łące, została ona wykorzystana, jako piąta elewacja budynku. Wyjątkowe ukształtowanie terenu pozwoliło na ukrycie bryły domu od strony ulicy, a delikatny spadek skierowany w stronę jeziora umożliwił "schowanie" w nim jednej kondygnacji i otwarcie pięknego widoku na akwen. Biała tynkowana elewacja budynku pełni funkcję ramy. Dzięki temu uwaga obserwatora skupia się na obrazie, jakim jest dach.

Zamknięty i otwarty

Celem architektów było zwiększenie prywatności domowników. Dlatego dom nie ma praktycznie żadnych przeszkleń od strony ulicy oprócz ukrytego pod podcieniem głównego wejścia. Zaprasza ono do wnętrza przestronnego holu. Po wejściu możemy poczuć otwartą przestrzeń.

To też Cię zainteresuje: Nowoczesny dom - stodoła

Naszym celem było, aby odbiór domu był dwojaki: z jednej strony jest on zamknięty i niedostępny, a z drugiej po wejściu do środka przeszklona elewacja ma nam otwierać widok na piękne warunki przyrody - mówi Anna Paszkowska-Grudziąż, architekt pracowni 81.waw.pl.

Tylna część domu to zupełne zaprzeczenie elewacji frontowej - otwiera się na jezioro, dzięki przeszklonej elewacji. Panoramiczne okno nie tylko pozwala na podziwianie okalającej dom natury, ale też daje dużo naturalnego światła i optycznie powiększa przestrzeń.

Funkcjonalny wewnątrz

Wnętrze domu zostało logicznie podzielone na dwie strefy - otwartą i prywatną, w której mieszczą się sypialnie domowników. Z głównego holu mamy dostęp do części dziennej, gdzie zlokalizowana jest kuchnia wraz z jadalnią. Przestronny salon z wewnętrznym zadaszonym tarasem pozwala nam cały rok cieszyć się bliskością natury. Druga część domu to strefa prywatna domowników z sypialniami i łazienkami.

Pod dużymi dachami, które pokrywa łąka, zostały ukryte pomieszczenia techniczne i garaż, który ma bezpośrednie połączenie z domem. Aby garaż był jak najbardziej funkcjonalny, zastosowaliśmy dwie rampy: jedna służy do wjazdu, a druga do wyjazdu. Dzięki temu mieszkańcy nie muszą się obawiać wyjazdu z garażu tyłem pod górę, a poruszanie się samochodem jest płynne i łatwe - mówi Rafał Grudziąż, architekt pracowni 81.waw.pl. Między dwoma rampami znajduje się duży podcień, pod którym również można zaparkować samochód.

Zobacz też: Atrakcyjny bliźniak - jak go zbudować

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.