REKLAMA

Metamorfoza Novotel Poznań Centrum - udany eksperyment

Redakcja Archiconnect.pl | 12 lip 2018 13:57 0

Eklektyczne zestawienie różnych nurtów, nowoczesne, proste wzornictwo oraz innowacyjne rozwiązania sprawiły, że zrewitalizowana przestrzeń Novotel Poznań Centrum zyskała własny, niepowtarzalny klimat.

Metamorfoza Novotel Poznań Centrum objęła kompleksową przebudowę dawnego Orbisu: od parteru po ostatnie piętra. Eksperymentalny charakter projektu zakładał skupienie pod jednym dachem marek Ibis i Novotel. Projektanci stanęli więc przed zadaniem zintegrowania dwóch segmentów: cztero- i dwugwiazdkowego. Połączenie odmiennych standardów i znalezienie koncepcji przestrzeni wspólnych udało się dzięki zabawie formą, wprowadzeniu mieszanki stylów i nowoczesnych rozwiązań.

Zobacz też: Sztuka, industrial i ekologia - wnętrza pracowni projektowej Tremend

Wejście do hotelu, recepcja, lobby i strefy gastronomiczne pozostały wspólne dla obydwu hoteli. Lobby stało się tu ważną przestrzenią społeczną. Nietypowe recepcje, odbiegające formą od standardowej długiej, wysokiej lady oraz mieszanka nowoczesnego wzornictwa zestawiona z propozycjami vintage, zmniejszają dystans, sprzyjają interakcjom i nadają wnętrzu przyjazny charakter. Jest mniej formalnie, przytulnie i wygodnie.

Ukłonem w stronę wymagających klientów hotelu jest stylowa dwupoziomowa przestrzeń restauracyjno-barowa Whinestone. Stonowana kolorystyka oraz nowoczesne, proste formy podkreślają kameralność i elegancję tego miejsca. Na potrzeby projektu, architekci z pracowni Tremend stworzyli także koncepcję pierwszej kawiarni Wise Cafe. Zlokalizowana w sercu hotelowego lobby przestrzeń przywodzi na myśl osobliwy warsztat lub oryginalny magazyn. W krótkim czasie zyskała stałych wielbicieli dobrej kawy stając się pomostem, włączającym hotel w życie miasta i pozwalającym na budowanie relacji z klientem zewnętrznym. Główną atrakcją Wise Cafe jest profesjonalny piec, służący do wypalania ziaren kawy na miejscu.

To też Cię zainteresuje: Restauracja White One - prosta, ale robi wrażenie

Zespół projektowy współtworzący koncepcję projektu: Magdalena Federowicz-Boule, Paweł Kalinowski, Łukasz Zalewski, Michał Reduta, Tomasz Chmielewski, Piotr Łęgiewicz, Maksym Tkacz, Daniel Chojnacki, Piotr Kalinowski, Paulina Szarzec, Aleksandra Kilińska, Katarzyna Majer, Anna Stachi, Anna Sobiech, Aleksander Dymkowski, Michał Puchalski, Klaudyna Czechowska.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.