REKLAMA

Mieszkanie dużej rodziny - aranżacja przestrzeni dla dzieci

Redakcja Archiconnect.pl | 04 paź 2018 09:50 0

Mieszkanie z lat 70. przeszło całkowitą metamorfozę. Jej celem było przystosowanie przestrzeni do potrzeb pięcioosobowej rodziny. Reorganizacja miała umożliwić domownikom zarówno wspólne spędzanie czasu, jak też zapewnić każdemu z nich własne miejsce w domu.

Poszczególne pomieszczenia zmieniły swoich dotychczasowych użytkowników i przeznaczenie. Ujednolicono również podłogi w całym mieszkaniu. Dotychczasowe panele i płytki zastąpiły jasne jesionowe deski. Tworzą one przytulny klimat, a przy tym są bardziej przyjazne jako przestrzeń zabawy, której nie sposób ograniczyć, kiedy ma się trójkę dzieci.

Wspólną przestrzeń dla rodziny zaaranżowano w kuchni połączonej z jadalnią oraz poszerzonym korytarzu, łączącym wszystkie pomieszczenia. Największy pokój - będący do tej pory miejscem rodzinnych spotkań, a także gabinetem i placem zabaw - stał się pokojem dziecięcym. Dwa pozostałe pokoje przeznaczono na sypialnię rodziców i miejsce do pracy, w którym można odizolować się od rodzinnego zgiełku.

Zobacz też: Przytulnie, kolorowo i funkcjonalnie - tak mieszka pięcioosobowa rodzina

Żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń w pokoju dziewczynek, jedną ze ścian zabudowano trzyosobowym meblołóżkiem, drugą - pojemną szafą (podobna znalazła się w sypialni rodziców). Projekt meblołóżka zakładał wyodrębnienie trzech stref spania rozlokowanych na różnych poziomach. Każde łóżko z półeczką na książki i lampką tworzy przytulny kącik, zapewniający prywatność we wspólnej przestrzeni. Jednocześnie jest to mebel do przechowywania, pełen skrytek, ukrytych szafek i szuflad, pozwalających schować wszystkie dziecięce skarby. Projektanci zdecydowali się na zastąpienie tradycyjnego skrzydła drzwi przesuwanym panelem w kolorze mebli z płyty stolarskiej fornirowanej jesionem. Przestrzeń na środku pokoju pozostawiono nieumeblowaną – ma być miejscem realizowania scenariuszy siostrzanych zabaw.

 

O projekcie:

Projekt: Batory
Biuro projektowe: Atelier Starzak Strebicki
Lokalizacja: Poznań, Polska
Rok: 2017
Program: przebudowa mieszkania z lat 70. ubiegłego wieku
Powierzchnia:  84 m kw.
Zdjęcia: Mateusz Bieniaszczyk

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.