Przestrzeń restauracyjna zlokalizowana na drugim poziomie obiektu może pomieścić 1 500 osób. Food-court nosi nazwę Spotkania i Dania, został podzielony na trzy strefy. Łączy się z kinem i szkołą tańca, znajdującymi się na tym samym poziomie. Pracownia Broadway Malyan zaprojektowała też zewnętrzny taras o powierzchni 2 300 m2.
Zobacz też: Mercure Warszawa Grand po renowacji - hotel z warszawską duszą
Tworząc różne strefy w przestrzeni restauracyjnej, inspirowano się przede wszystkim warszawskimi Bielanami – dzielnicą kojarzoną z zielenią, wypoczynkiem i rozrywką, która już od XVII wieku jest popularnym miejscem pikników, festiwali i festynów, a ponadto Hutą Warszawa, ośrodkiem przemysłu stalowego od czasów powojennych.
Karuzela
Pierwsza przestrzeń – Karuzela – stanowi zaproszenie do całej strefy gastronomicznej. Znajdują się w niej okazałe, pokryte miedzią kokony punktów gastronomicznych zawieszone nad atrium i strefą handlowo-usługową, a zestaw specjalnie zaprojektowanych świateł olśniewa klientów w drodze po schodach ruchomych na górę. Strefa nawiązuje do miejscowych bielańskich festynów i została zaprojektowana z myślą o rodzinach, oferując szeroki wybór popularnych restauracji i żywą, a jednocześnie swobodną atmosferę.
Dechy na Bielanach
Druga przestrzeń – Dechy na Bielanach – tworzy nieco prostszy i nieformalny klimat. Powstała z myślą o rozrywce i młodszych klientach. Ozdabiają ją neony i graffiti wykonane przez artystów z Polski i Portugalii. W tej strefie architekci stworzyli niezwykłe rozwiązanie nawiązujące do gier takich, jak Minecraft – przez zastosowanie wielopoziomowych prostokątów i kwadratów każdy może wybrać sobie dowolne miejsce na posiłek. W środkowej strefie znajduje się także winiarnia i dwa punkty gastronomiczne skierowane jednocześnie do wewnątrz i do części zewnętrznej, w której wydzielono ogród liczący ponad 1 500 krzewów i drzew oraz zielony taras, idealny na spotkania za dnia i różnego rodzaju imprezy i koncerty nocą, a także plac zabaw dla dzieci.
To też Cię zainteresuje: Restauracja Gruby Josek w klimacie starej Warszawy
Hala Hutnik
Z kolei trzecia przestrzeń – Hala Hutnik – ma bardziej industrialny charakter. Surowy beton, proste wyposażenie, stalowe okładziny i kolory przywodzą na myśl fabryczne piece stalowni, natomiast w ofercie gastronomicznej znajdą się przede wszystkim nowoczesne smaki kuchni fusion, wegańskie potrawy i piwa rzemieślnicze.
4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
Zarejestruj się!