REKLAMA

Nowoczesna szkoła na miarę XXI wieku: zobacz przykład z Polski

Redakcja Archiconnect.pl | 11 lut 2019 10:59 0

Szybko rozwijająca się społeczność podpoznańskiej Rokietnicy oraz rosnące zapotrzebowanie na przestrzeń edukacyjną zrodziło potrzebę rozbudowy istniejącej dotąd na terenie gminy szkoły im. Noblistów. Nowe skrzydło to 12 sal lekcyjnych, świetlice i pokój nauczycielski. W nowoczesnych wnętrzach powstała szkoła na miarę XXI wieku.

Nowo powstała część szkoły to dwukondygnacyjna, zwarta bryła, która utrzymuje harmonię z istniejącym budynkiem. Nowe skrzydło pokryte dachem płaskim przechodzi w istniejącą część przeszklonym łącznikiem. Pomieści ok. 300 uczniów, co razem z dotychczas działającym obiektem tworzy placówkę na 580 miejsc. 

- Projekt wnętrz budynku miał trzy główne założenia. Po pierwsze zależało nam na tym, aby wnętrze i część zewnętrzna budynku miały spójny charakter. Budynek ma duże przeszklenia, które automatycznie stały się bardzo istotną częścią wnętrza budynku. Przestrzeń wewnętrzna i zewnętrzna przenikają się, więc bardzo istotne było, aby ze sobą korespondowały - mówi architekt Dobrochna Kniat z pracowni Decocafe.

Zobacz też: Pokój ucznia - jak pobudzić kreatywność dziecka

Odważna kolorystyka i nowoczesne materiały wykończeniowe

W środku budynku zastosowano materiały wykończeniowe w kolorystyce zbliżonej do kolorystyki elewacji – biele, szarości i antracyty. Wzbogacono je o kolor żółty, jako element wyróżniający całą inwestycję. Na elewacjach zewnętrznych pojawia się on tylko na roletach, we wnętrzu za to stanowi istotny element kompozycji kolorystycznej. Wprowadzono go głównie w przestrzeniach komunikacyjnych, na drzwiach, szafkach uczniowskich i przede wszystkim na klatkach schodowych. Dzięki temu przestrzeń jest ożywiona i odbiega od standardowej, szkolnej kolorystyki. Zastosowano tam okładzinę systemową Unipanels wykończoną żółtym laminatem HPL z serii Colours, wzór 468 firmy Abet Laminati. Okładzinę uzupełniono wykładziną podłogową, również w kolorze żółtym, aby klatki schodowe tworzyły bardzo mocne, ale jednocześnie nieduże akcenty na tle neutralnych kolorystycznie, szaro-biało-antracytowych wnętrz.

- Istotnym założeniem projektowym, które w wytycznych do zamówienia, podkreślali też przedstawiciele gminy Rokietnica, było użycie trwałych, nowoczesnych, akustycznych materiałów wykończeniowych. Wprowadzenie w klasach i na klatkach schodowych akustycznych okładzin Unipanels pokrytych ozdobnymi i funkcjonalnymi laminatami Abet Laminati, uzupełnionych o akustyczne sufity i wykładziny podłogowe umożliwiło zapewnienie komfortu bardzo hałaśliwym z natury użytkownikom budynku. Okładziny wykończone laminatem wprowadzają też nowoczesny klimat we wnętrzach oraz są odporne na uszkodzenia i zarysowania. Pozwalają więc spełnić podwyższone w budynkach szkolnych wymagania dotyczące trwałości - dodaje Dobrochna Kniat.

Nowatorskie rozwiązania

W aranżacji wnętrz postawiono na innowacyjność. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie w salach lekcyjnych - na całych ścianach za nauczycielem, okładziny wykończonej laminatem tablicowym i magnetycznym Magnetico Abet Laminati. Element ten uzupełnia zastosowane w całej szkole tablice multimedialne, dając dodatkowe możliwości. Pozwala uporządkować przestrzeń klasy i usystematyzować sposób ekspozycji dodatkowych materiałów. Cała ściana staje się tablicą, po której można pisać i do której można przymocować materiały za pomocą magnesów. Jednocześnie jest to rozwiązanie nowocześniejsze i wizualnie ciekawsze niż tradycyjna tablica jako pamiętamy z naszych lat szkolnych.

To też Cię zainteresuje: Dyskretna funkcjonalność - kasety zasilające GES R2

Ostatnim, ale jednocześnie najważniejszym, założeniem projektowym było stworzenie przestrzeni przyjaznej uczniom, która jednocześnie będzie dla nich ergonomiczna i praktyczna. Przestrzeni, która będzie pozytywnie wpływać na ich, kształtujące się dopiero poczucie estetyki. Dzieci spędzają w szkole bardzo dużą część dnia i ważne, aby czuły się w tej przestrzeni komfortowo i swobodnie. Dzięki świadomemu podejściu przedstawicieli gminy w projekcie udało się wprowadzić nowoczesne materiały wykończeniowe, odważną kolorystykę i nowatorskie rozwiązania, dostarczając uczniom ciekawą przestrzeń do nauki i spędzania czasu. Wnętrza szkoły stanowią neutralne, uporządkowane tło dla jej kolorowych, pełnych energii użytkowników.  

Projekt budynku wykonało poznańskie biuro architektoniczne Pracownia21, a głównym projektantem budynku jest mgr inż. arch. Wojciech Błaszak. Koncepcja wnętrz, stworzona we współpracy z arch. Dobrochną Kniat z Decocafe.

 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.