REKLAMA

Nowoczesne mieszkanie jak spod linijki - interesujący projekt

Redakcja Archiconnect.pl | 12 cze 2018 11:26 0

Pomysł na wnętrze powstał z chęci stworzenia jak najbardziej otwartej przestrzeni, w której podkreślone będą architektoniczne układy linii. Pomieszczenia rozmieszczono na planie krzyżujących się korytarzy. Krótszy z nich prowadzi od wejścia do salonu, dłuższy - od kuchni do sypialni.

Proste linie zaakcentowano poprzez LED-owe pasy świetlne, które zostały ukryte w szczelinach za matowymi ekranami. Stworzyły one z sufitem gładką powierzchnię i dały delikatne, rozproszone światło. Rozmieszczono je wzdłuż ścian oraz za lustrami. W ten sposób i tak duża powierzchnia mieszkania wydaje się nie mieć końca.

Główną częścią mieszkania jest salon z otwartą kuchnią. Wzrok przykuwają tu trzy ściany z dużymi oknami, wychodzącymi na przeszklony taras. Otwarta na salon kuchnia została przysłonięta niewielkim półwyspem. Przewidziano tu miejsce do szybkiego spożywania posiłków oraz przechowywania przyborów i książek z przepisami. Fronty szafek, blaty i okap zostały wykonane w tym samym odcieniu szarości. W rezultacie powstała bardzo stonowana część mieszkania, której ciepła nadają LED-owe pasy poprowadzone w kształcie litery „L”.

Prosto z kuchni przez całe mieszkanie prowadzi długi korytarz, oświetlany przy suficie również LED-owymi paskami. Wydaje się on nie mieć końca, dzięki specjalnemu zabiegowi architektów, którzy na końcu korytarza zastosowali lustro weneckie pod postacią drzwi do sypialni.

"Chcieliśmy, aby mieszkanie zawierało w sobie małe sztuczki, dzięki którym będzie jedyne w swoim rodzaju. Lustrzana tafla na drzwi i ukrycie w niej klamki to sposób na to, żeby korytarz nigdy się nie kończył. Dodatkowo LED-owe paski na jego obu ścianach potęgują wrażenie nieskończoności. Dzięki temu i dużym oknom mieszkanie jest otwarte na przestrzeń, a jednocześnie samo w sobie ją optycznie powiększa" – wyjaśnia Anna Paszkowska-Grudziąż z 81.waw.pl.

Prywatna przestrzeń domowników, czyli sypialnia, garderoba i łazienka, stanowią odrębną część mieszkania. W sypialni dominują stonowane kolory, z dużą ilością szarości na ścianach, ocieplone naturalnym drewnem, z którego wykonano podłogi i meble. Z tego pomieszczenia mamy bezpośredni dostęp do łazienki, do której prowadzą nas znowu LED-owe pasy. Sanitariaty i kabinę prysznicową umieszczono tylko po jednej stronie łazienki. Na podłodze i ścianach zastosowano materiały w kolorze łupku. Druga łazienka została zaprojektowana w tej samej kolorystyce, a główne oświetlenie stanowią LED-owe pasy wokół lustra, na ścianach i suficie.

Rodzinne mieszkanie ujęte w ramy - zobacz projekt pracowni 81waw.pl

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.