REKLAMA

Pawilon - stodoła: miejsce spotkań inspirowane tradycją

Redakcja Archiconnect.pl | 25 wrz 2018 11:01 0

Powstająca w Ryglicach kameralna altana - pawilon, pełni funkcję otwartego miejsca spotkań lokalnej społeczności. Można tu zorganizować imprezę, wspólnie grillować i biesiadować przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, korespondująca z otaczającym krajobrazem.

Projektując ten obiekt, architekci pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś oraz MOSS Architektura Krajobrazu inspirowali się tradycyjną polską architekturą drewnianą. Szukali pomysłów w prostych formach domów z bali o konstrukcji zrębowej oraz w konstrukcji drewnianych stodół. Swoim wyglądem altana nawiązuje również do miejscowego spichlerza – najstarszego tego typu budynku w Małopolsce. 

Przestrzeń pawilonu została podzielona na dwie strefy: otwartą oraz pozornie zamkniętą. Całość zadaszono prostym dwuspadowym dachem, krytym gontem. Całej przestrzeni dramatyzmu dodają dwa rzędy dynamicznie uformowanych stalowych słupów, które podtrzymują drewnianą konstrukcję dachu. Część otwarta to obszerny taras, do którego przynależy kameralny kamienny kominek. Wydzielone pomieszczenie części zamkniętej tworzy zrębowa, ażurowa, współcześnie formowana struktura z elementów litego drewna. Czerpie ona inspiracje z polskiej tradycji budowlanej – zrębowych konstrukcji drewnianych. Jest to forma transparentna, z możliwością otwarcia na przyległy taras, dzięki przesuwnym panelom drzwiowym. Stanowi to bezpośrednie nawiązanie do ażurowych przegród drewnianych budynków gospodarczych, które filtrują i przepuszczają światło.

Zobacz też: Japońskie inspiracje - te wnętrza pozwolą się wyciszyć

Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie. Widoczna jest inspiracja architekturą tradycyjną w postaci kreatywnej reinterpretacji. Zastosowane materiały budowlane także stanowią pewnego rodzaju eksperyment, tworzą architektoniczną grę kontrastów i faktur. Konstrukcję drewnianą zestawiono z elementami stalowymi. Skontrastowano nadwieszony, lekki dach kryty tradycyjnym gontem z minimalistyczną prostotą ciężkiego kamiennego kominka. Z kolei stalowe przewody kominowe dodają industrialnego i na wskroś nowoczesnego charakteru zaprojektowanemu obiektowi.

INFORMACJE O PROJEKCIE:

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu
Zespół: Bogusław Barnaś, Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Współpraca: Dominika Ropek
Konstrukcja: Rafał Grzywacz
Elektryka: Bogdan Duszyński
Lokalizacja: Ryglice, Polska
Powierzchnia obiektu: 139,50 m kw.
Projekt: 2013-2014 Realizacja: 2018
Klient: Miasto Ryglice

Pawilon MultiPly na Londyńskim Festiwalu Designu

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.