REKLAMA

Phantom - Patryk Zajc opowiada o swoim projekcie kuchni

Redakcja Archiconnect.pl | 24 cze 2019 08:35 0

"W trakcie rysowania kuchni dochodzi się do etapu tzw. „wybuchu mebla”, czyli rozczłonkowania każdego elementu składowego. Patrząc na projekt stwierdziłem, że te niepołączone elementy mogą ciekawie wyglądać w gotowej kuchni" - tak Patryk Zajc opowiada o swoim autorskim projekcie kuchni Phantom.

Phantom to Twój pierwszy autorski projekt kuchni. Co było inspiracją do jej stworzenia?

Patryk Zajc: Inspiracją był „lewitujący stół” oparty na konstrukcji wykorzystującej przeciwwagę. Od dawna myślałem o stworzeniu wyspy kuchennej połączonej z blatem, który nie ma nóg. Do stworzenia tego mebla wykorzystałem moje ulubione materiały: drewno oraz naturalny kamień. Użyliśmy specjalnego wykończenia powierzchni. Granit wytrawiono kwasem, co nadało mu ciekawą, miłą fakturę. Z kolei fornir dębowy został głęboko wyszczotkowany, dzięki czemu ma satynową delikatność.

Zobacz też: Biała kuchnia - piękna i funkcjonalna. Zobacz realizacje z Polski

Co wyróżnia Phantom spośród innych modeli kuchni Zajc? Czy jest w nim zawarty jakiś nowy kierunek marki?

P.Z.: Projektując kuchnię Phantom wprowadziłem kilka nowych rozwiązań, nieobecnych w poprzednich modelach. Na uwagę zasługuje właśnie połączenie stołu z wyspą na ramie opartej na przeciwwadze. To nadaje bardzo nowoczesnego charakteru meblowi i wpisuje się w aktualne światowe trendy w projektowaniu - meble mają możliwie jak najlżejsze konstrukcje bryły. Nowym, ciekawym rozwiązaniem jest też oświetlenie ledowe na krawędziach. Chodziło mi o to, aby podnieść walory wizualne mebla i nie ograniczać się tylko do rozwiązań czysto funkcjonalnych.

To też Cię zainteresuje: Odważ się na czerń! Zobacz elegancki apartament

O jakie nowe funkcje wzbogacił się model Phantom? 

P.Z.: W granitowym blacie kuchni pojawiły się otwory na zioła z odpływem wody, a w szufladach dodane są nowe organizatory. W szafie zaprojektowałem wewnętrzną komodę oraz uchwyty na kieliszki. Drzwi szafy chowają się kieszeniowo, co daje większą swobodę ruchu w czasie pracy w kuchni. Ideą, która mi przyświecała było stworzenie mebla, który będzie możliwie jak najbardziej ergonomiczny.

Warto przeczytać: Konglomerat, kamień czy spiek? Co na blat w kuchni?

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.