REKLAMA

Przystań Nowa Fala - zobacz wnętrza restauracji na barce

Redakcja Archiconnect.pl | 30 lip 2019 12:13 0

Nowa Fala to nowatorska koncepcja adaptacji barki rzecznej łącząca w sobie atmosferę wodniackiej przystani, wyśmienitą ofertę barową i wakacyjny entourage. Wykreowanie klimatu  miejsca, w którym bez opuszczania miasta można byłoby „przemieścić” się w wakacyjne ciepłe nadmorskie rejony południowej Europy powierzono pracowni Five Cell.

Barka zacumowana jest w centralnym punkcie Bulwarów Wiślanych, tuż obok Centrum Nauki Kopernik i Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Podstawową funkcją dwupoziomowego pływającego pawilonu o czterdziestometrowej długości jest zapewnienie odpowiednich warunków do cumowania tramwaju wodnego i małych jednostek pływających, które kursują po Wiśle. Komunikacja z brzegiem odbywa się z wykorzystaniem dwóch trapów. Krótszy łączy pokład główny z dolnym poziomem nabrzeża, a dłuższy, o długości około 14 metrów, scala górną kondygnację z wysokim brzegiem bulwaru.

Zobacz też: Motel One Warszawa Chopin - zobacz wnętrza inspirowane twórczością Fryderyka Chopina

Zaproponowane przez architektów pracowni Five Cell rozwiązanie oddaje hołd Wiśle poprzez wodniackie kolory oraz przewijający się pod różnymi postaciami, determinujący całość kompozycji motyw mozaiki z nawiązaniem do barw i symboliki płynącej wody. Przystań Nowa Fala to również płynne przenikanie się elementów różnorodnie wybarwianego drewna.

Wodniackie kolory i drewno

Dolny pokład w strefie wejściowej kryje stanowisko recepcyjne do sprzedaży biletów na rejsy. Drewniany kontuar z podświetlanym frontem wykonanym z kantówek ustawiony jest na tle ściennej grafiki, która maskuje wejście do ogólnodostępnej toalety. Przy ladzie znajduje się poczekalnia dla pasażerów, gdzie przewidziano strefę wysokich siedzisk, która przenika się z przytulną, ale przestronną i oszkloną przestrzenią, która prowadzi poprzez salę konsumpcyjną do dwóch barów w stylistyce „portowej”.

Wizualna dystynkcja owych barów z teakowymi blatami znajduje swoje odzwierciedlenie w ich osobnych funkcjach. Bar „niebieski”, który wyróżnia się frontem nasuwającym skojarzenie ze skomplikowaną kubistyczną kompozycją, to królestwo win serwowanych wraz z przekąskami, natomiast bar „żółty” to strefa przygotowywania specjalnych koktajli z obszerną ekspozycją oferowanych napojów alkoholowych. Za ladą w widocznym miejscu umieszczono ścienne krany do nalewania piwa, które są połączone bezpośrednio instalacją z wydzieloną chłodnią.

To też Cię zainteresuje: Industrializm po skandynawsku - zobacz piękne, jasne mieszkanie

 

Salę konsumpcyjną wyznacza podwieszana struktura z delikatnymi akcentami kolorystycznymi wykonanymi z bejcowanego drewna, wśród których ukryto główne oświetlenie. Instalacje sufitowe zostały pomalowane na neutralny kolor, tak aby stworzyć jednolite tło. Charakter wnętrza dopełnia roślinność zwisająca z sufitu, gliniane doniczki oraz drewniane krzesła o różnej formie i wybarwieniu. Modułowe stoliki  pozwalają na elastyczne dopasowanie przestrzeni do potrzeb i warunków. W słoneczne dni można w pełni wykorzystać potencjał barki skracając dystans z naturą poprzez rozsunięcie witryn i otwarcie sali barowej na rzekę i bulwary.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.