REKLAMA

Przytulne i jasne mieszkanie w kamienicy - zobacz odnowione wnętrze

Redakcja Archiconnect.pl | 16 kwi 2019 09:03 0

Mieszkanie w przedwojennej kamienicy na warszawskim Żoliborzu może pochwalić się bogatą historią. Kiedyś mieszkali tu stacjonujący w cytadeli oficerowie z rodzinami. Z dawnego projektu niewiele pozostało. 58-metrowa przestrzeń jest dziś zaaranżowana tak, by odpowiadać potrzebom nowych mieszkańców.

Lokatorzy nie potrzebowali oddzielnej kuchni. Otwarcie wnętrza na salon optycznie powiększyło przestrzeń, przy czym udało się zachować czytelny podział poszczególnych stref. Część kuchenna została optycznie zamknięta wyspą, która jednocześnie stała się „podporą” sofy (noboo) wyznaczającej początek części wypoczynkowej. Stanęła tam jeszcze zgrabna szafka telewizyjna. Kącik z okrągłym drewnianym stołem łączy obie strefy i pełni podwójną funkcję – jest miejscem spożywania codziennych posiłków oraz wygodnym aneksem jadalnym w salonie, gdy gospodarze przyjmują gości.

Zobacz też: Nowoczesne i funkcjonalne mieszkanie dla rodziny - zobacz przytulne wnętrze

 

Sypialnia to już prywatny azyl gospodarzy. Dwie pojemne szafy zrobione na zamówienie sprawdziły się w roli garderoby i swobodnie pomieściły wszystkie rzeczy lokatorów. Było to dla nich bardzo ważne - podkreślali, że nie lubią, gdy zbyt dużo przedmiotów pozostaje w zasięgu wzroku. Na ubrania potrzebne na co dzień czeka pod ścianą wieszak-drabinka.

Spójność przede wszystkim

Młodzi gospodarze nie lubią mebli z popularnych sieciówek. Chcieli, by przestrzeń miała własny, oryginalny charakter. Uważne oko dostrzeże w wystroju nawiązania do lat 70., np. krzesła zwane patyczakami – starannie odnowione i pomalowane. Dwa z nich są żółte i nie jest to przypadek. Kolor ten pojawia się także na grafikach w kąciku jadalnym oraz w łazience – w tej barwie jest tam specjalnie zaprojektowany dekoracyjny grzejnik. Ponieważ gospodarze zaznaczyli, że nie lubią nadmiaru barw, we wnętrzu, prócz bieli ścian i żółci, obecny jest ciemny grafit oraz brąz naturalnego drewna.

Parkiet ułożony w tradycyjną jodełkę to wyraźne odwołanie do minionych lat. Drewno w tym samym odcieniu co podłoga wykorzystano także w wykończeniu pozostałych pomieszczeń. W oszczędnym kolorystycznie wnętrzu podłoga w części kuchni, w łazience i przedpokoju wyłożona płytkami (vives) zyskała wielką moc dekoracyjną. Wzorzysta posadzka może kojarzyć się z PCV sprzed lat, jednak to dość odległe nawiązanie - jej nowoczesne wzornictwo i elegancki odcień nie pozostawiają wątpliwości, że takie skojarzenie to tylko zamierzony trik stylistyczny.

To też Cię zainteresuje: Piękny apartament w sercu Warszawy - wnętrze w klimacie Zen

 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.