REKLAMA

Przytulnie, kolorowo i funkcjonalnie - tak mieszka pięcioosobowa rodzina

Redakcja Archiconnect.pl | 20 wrz 2018 09:57 0

Dorota, Tomek i ich trzej synowie to bardzo aktywna, pełna temperamentu rodzina. Kupując czteropokojowe mieszkanie od dewelopera liczyli, że stworzą w nim wymarzony dom. Przestrzeń należało zaaranżować w taki sposób, aby każdy z domowników znalazł tu swój kąt i aby wszyscy mogli wygodnie żyć na 75 metrach kwadratowych.

Inwestorzy uwielbiają kolor, nie boją się go. Postawiliśmy jednak na neutralną bazę w postaci stonowanych ścian i kolorowych akcentów, które odzwierciedlają temperament domowników, ale nie przytłaczają wnętrz - mówi arch. Justyna Mojżyk, prowadząca pracownię PoliForma. Z pustego, białego, niewykończonego mieszkania powstało miejsce, które stało się ich pełnym energii domem.

Liczna rodzina to posiłki o różnych porach, dużo gotowania, odrabianie lekcji przy kuchennym stole, gdy mama gotuje... Wzorzyste płytki w kuchni i niebieska ściana nadały charakter wnętrzu, a chowane w ścianie drzwi sprawiły, że właściciele mogą gotować późnym wieczorem bez obaw, że obudzą dzieci. Inwestorzy bardzo chcieli, aby utrzymanie mieszkania w czystości nie było udręką, a niezapowiedzianych gości można było przyjąć w salonie, z którego nie trzeba najpierw usuwać tony zabawek. Pokój dzienny, koniecznie z rozkładaną kanapą, można łatwo przeobrazić - wystarczy zmienić zasłony i dywan, a wnętrze nabierze zupełnie innego wyrazu.

Zobacz też: Umywalka z drewna - niepowtarzalna ozdoba łazienki

Korytarz musiał być na tyle przestronny, aby cała piątka mogła jednocześnie przygotować się do wyjścia. Spora garderoba rozwiązała problem przechowywania ubrań i sprzętu sportowego. W łazience inwestorzy prosili o duży prysznic oraz szafki, które pomieszczą kosmetyki wszystkich domowników, nie wprowadzając rozgardiaszu. Osobna toaleta okazała się zaś absolutnym "must have". Niepasujący kolor drzwi wejściowych został ukryty pod graficzną naklejką, co pozwoliło na wprowadzenie żółtych szafek na buty, nawiązujących do żółtych frontów w łazience i wc czy też zasłon w salonie. 

To też Cię zainteresuje: Wygodnie i z klasą - nowoczesny dom dla rodziny

Muszę przyznać, że projekt tego mieszkania był miłą odmianą od pracy nad chętnie wybieranymi przez klientów wnętrzami w stylu skandynawskim - zdradza Justyna Mojżyk. Mieszkanie miało wprawiać w dobry nastrój, dzięki zastosowanym materiałom sprawiać, aby utrzymanie porządku nie było problemem, a kolorowe akcenty były spójne dla całego mieszkania - dodaje.

Projekt Justyny Mojżyk (PoliForma) zwyciężył w konkursie Studia Dobrych Rozwiązań „Dobrze Mieszkaj – Najlepsze Projekty” - edycja podlaska.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.