REKLAMA

Pustaki, cegła i dachówka ceramiczna w aranżacji biura - zobacz projekt The Design Group

Redakcja Archiconnect.pl | 02 lip 2019 09:25 0

Specyfika firmy Wienerberger i wytwarzane przez nią produkty były dla architektów warszawskiej pracowni The Design Group punktem wyjścia i inspiracją do stworzenia koncepcji wnętrz nowej siedziby tego producenta. W aranżacji wykorzystano pustaki, cegłę i dachówkę ceramiczną.

Projektanci poszukiwali sposobów na niekonwencjonalne zaprezentowanie różnorodności oferty Wienerberger, pokazanie różnych faktur i struktur ich produktów. Poza tradycyjnym zastosowaniem materiałów np. w formie płytek klinkierowych na ścianach zdecydowali się na stworzenie przegród ażurowych z pustaków, których realizacja była dużym wyzwaniem, zarówno projektowym, jak i konstrukcyjnym. W biurze zobaczymy też ścianki z płyt laminowanych, które inspirowane są strukturą produktów ceramicznych.

Zobacz też: Nowoczesne biuro w budynku z historią - siedziba Stalgast w Centrum Praskim "Koneser"

Założeniem architektów, było stworzenie przytulnego, ale także lekkiego i jasnego wnętrza biurowego, dlatego też w kontraście do ,,ciężkiej cegły’’ większość elementów wykonano w odcieniach bieli oraz szarości, wzbogacone zostały bielonym drewnem. Sufity zostały otwarte, z widocznymi instalacjami pomalowanymi na kolor biały.

Charakterystycznym elementem aranżacji są też przegrody z siatki stalowej lakierowanej na biało, wydzielające przestrzenie do pracy i komunikacji. Dzięki swojej ażurowości przegrody przepuszczają światło i nie zmniejszają optycznie przestrzeni. Wnętrze całego biura dopełniają kolorowe meble i kotary, dzięki czemu nabiera ono domowego charakteru.

To też Cię zainteresuje: Jak zaprojektować biuro, które połączy pokolenia? Poznaj rady eksperta

Inwestorowi zależało na stworzeniu miejsca do wspólnego spożywania posiłków i odpoczynku, którego brakowało w poprzednim biurze Wienerberger. Dlatego z powierzchni 1 800 m2 wydzielono ok. 60 m2 , gdzie powstała duża, przytulna kuchnia ze strefą chillout, klimatem przypominająca kawiarnie w stylu industrialnym. Całość koncepcji opracowanej przez pracownię The Design Group dopełniają piękne lustra, biała zabudowa meblowa i kamienne blaty, które kontrastują z wyrazistą cegłą na ścianach. Charakteru tej wyjątkowej przestrzeni do wypoczynku dodają również artystyczne fotografie w czarnych ramach.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.