REKLAMA

Wszystko na swoim miejscu: piękne, minimalistyczne wnętrze

Redakcja Archiconnect.pl | 23 lis 2018 14:17 0

"Każdy przedmiot ma swoje miejsce i funkcję. Jeśli nie ma zastosowania, nie powinien znajdować się w mieszkaniu". Z tego założenia wyszli inwestorzy i taki priorytet przyjęli projektanci tworząc wnętrza apartamentu.

Właścicielami 100-metrowego mieszkania jest młode małżeństwo, posiadające córkę w wieku szkolnym oraz psa. Inwestorzy dużo pracują i często wyjeżdżają w interesach. Regularnie odwiedzają ich też krewni z dziećmi. Głównym wymaganiem właścicieli było stworzenie przemyślanego, funkcjonalnego układu mieszkania z wyraźnie wyodrębnionymi strefami: dla dorosłych, dla dzieci oraz częścią wspólną, gdzie wszyscy mogliby razem spędzać czas. Inwestorom zależało też na spójnej w całym mieszkaniu, prostej, wręcz lakonicznej aranżacji - dlatego we wnętrzach dominuje minimalizm.

Zobacz też: Moskiewski apartament - wnętrze inspirowane sztuką

Projektanci moskiewskiego studia Geometrium zastosowali monochromatyczną paletę barw. Biel, grafit i różne odcienie szarości uzupełniono elementami naturalnego drewna i kolorowymi akcentami. I tak w salonie pojawiły się sofy o barwie ciemnej, butelkowej zieleni, w pokoju dziecięcym wprowadzono kobaltowy błękit i żółć, a w pokoju przy sypialni stanęła rdzawobrązowa kanapa.

Właścicielom apartamentu zależało na otwartej kuchni połączonej z salonem. Dlatego projektanci zmienili układ pomieszczeń, lokując kuchnię w korytarzu. W części wypoczynkowej uwagę zwraca komfortowo i niebanalnie zaaranżowana przestrzeń w wykuszu okna. Umieszczono tu specjalne podium, zaś ściany, podłoga oraz schody wykończone zostały jasnymi dębowymi deskami. Dzięki temu przestrzeń nabrała przytulności. Po obu stronach wykusza stanęły sofy modułowe. Inwestorom bardzo zależało na tym, aby były mobilne i dawały możliwość dostosowania do aktualnych potrzeb w szybki i prosty sposób.

Początkowo właściciele mieszkania rozważali urządzenie oddzielnej garderoby przy sypialni. Później pojawił się jednak pomysł, aby przeznaczone na garderobę pomieszczenie uczynić nie tylko miejscem do przechowywania, ale także prywatnym azylem małżonków. Oprócz szaf na ubrania znalazła się tu sofa, mała lodówka na szampana i ekspres do kawy.

Oaza rodzinnego życia - zobacz projekt nagrodzony w międzynarodowym konkursie

 

 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.