Zasada trójkąta w organizacji kuchni wbrew pozorom nie jest niczym nowym. Bazuje na doświadczeniach wielu pokoleń - płynie z tradycji, która wciąż nie traci swojej aktualności. Opiera się bowiem na prostym założeniu, którym jest kolejność czynności, jakie wykonujemy. Najpierw wyjmujemy produkty i naczynia, następnie myjemy żywność i ją przyrządzamy, a na koniec gotujemy bądź pieczemy. Te trzy sztandarowe punkty wyznaczają trójkąt, który stanowi podstawę aranżacji kuchni, a konkretnie rozmieszczenia jej strategicznych elementów wyposażenia – lodówki, zlewu oraz kuchenki. Ważne są odległości między wierzchołkami tego trójkąta – powinny wynosić ok. 120 – 200 cm, choć lodówkę od płyty może dzielić większa odległość. Jeśli pomieszczenie jest małe, odległości można proporcjonalnie zmniejszyć, a w dużym zwiększyć – mówi Lena Kwietniewska, architekt pracowni KODO Projekty i Realizacje.
Dylematów projektowych należy być świadomym już w chwili zakupu mieszkania. Pamiętajmy, że na tym etapie możemy dokonać zmian technicznych w rozmieszczeniu hydrauliki czy elektryki, a zarazem uniknąć uciążliwych przeróbek w przyszłości. Uznaje się, że wygodna wydzielona kuchnia w mieszkaniu dla maksymalnie 4 osób, bez miejsca do jedzenia, powinna mieć min. 8 m2, a taka ze stołem lub blatem łączonym z zabudową – przynajmniej 12 m2 – mówi Lena Kwietniewska. Warto sumiennie przestudiować plany mieszkania, a przede wszystkim przewidzieć takie czynności, jak otwieranie szafek i wysuwanie krzeseł. Sprawdźmy też, czy okno daje nam wystarczająco dużo światła, a jeśli nie, zadbajmy o jego dodatkowe źródła – dodaje ekspert KODO.
Kształt pomieszczenia a układ zabudowy
Jedną z najważniejszych decyzji, zarówno w kuchni otwartej, jak i zamkniętej, jest zaplanowanie zabudowy kuchennej – od tego zależą możliwości rozmieszczenia sprzętów, blatów oraz ilość miejsca na poruszanie się między nimi. Kuchnia jednorzędowa zakłada umieszczenie ich na jednej ścianie, a w kształcie litery L – na dwóch prostopadłych względem siebie. Z kolei układ dwurzędowy jest znacznie wygodniejszy od pierwszego i zarazem najczęściej spotykany – meble znajdują się naprzeciwko siebie. Rozkład w kształcie litery U znajduje zastosowania w większych pomieszczeniach.
Reguły są proste – lodówka nie może znaleźć się zbyt blisko kuchenki, blat musi mieć odpowiednią powierzchnię, a szafki nad zlewem powinny wisieć na odpowiedniej wysokości. Ważna jest również odległość między meblami, szczególnie w kuchni dwurzędowej - drzwiczki otwartych szafek nie mogą wchodzić sobie w paradę i nadal powinny pozostawiać miejsce na swobodny ruch.
- 1
- 2
- Następna »
- aranżacja kuchni
- funkcjonalna kuchnia
- ergonomia w kuchni
- organizacja przestrzeni
- organizacja kuchni
- zasada trójkąta
4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
Zarejestruj się!