REKLAMA

Pracownia z Polski opracowała koncepcję rewitalizacji Muzeum Historyczne Mcchety w Gruzji

Redakcja Archiconnect.pl | 17 maj 2019 10:25 0

Pracownia Nizio Design International przygotowała na zlecenie Instytutu Polskiego w Tbilisi koncepcję rewitalizacji modernistycznego obiektu wraz z nowoczesną dobudową z przeznaczeniem na Muzeum Historyczne Mcchety w Gruzji. Zaproponowana koncepcja, oparta na formule „żywej lekcji historii”, da zwiedzającym możliwość odkrywania i interpretacji artefaktów będących częścią kulturowego dziedzictwa Gruzji.

Ideą opracowanej przez Nizio Design International koncepcji jest poddanie rewitalizacji modernistyczno-funkcjonalistycznego budynku dawnego kina w Mcchecie. Architekci zaproponowali zachowanie pierwotnych elementów architektury i dekoracji: spiralnych schodów na zewnątrz i wewnątrz, figuratywnej reliefowej dekoracji na fasadzie oraz barwnej, ceramicznej dekoracji płaszczyznowej na ścianie dawnego foyer kina. Budynek o ekspozycyjno-widowiskowym przeznaczeniu, którego ostateczny kształt będzie efektem przeprowadzonej rewitalizacji oraz towarzyszący mu nowoczesny, nowo zaprojektowany obiekt o funkcji otwartego magazynu muzealnego, mają stanowić dwa skrzydła zespołu muzealnego. Między budynkami znajdzie się zewnętrzny dziedziniec – miejsce spotkań i działań artystycznych. Przeszklenie elewacji po obu stronach dziedzińca umożliwi efektowne wyeksponowanie zgromadzonych we wnętrzu zabytków w formie widocznego z zewnątrz lapidarium, a tym samym wprowadzenie zwiedzających w tematykę muzeum.

Transformacja kina w muzeum

Rewitalizowany i nowo projektowany budynek połączy człon centralny, w którym zaplanowano hol główny i wejście. Z holu głównego do budynku ekspozycyjno-widowiskowego zwiedzający dostaną się przez rampę, obiegającą pozostałości dawnych murów, stanowiących symboliczny fundament muzeum. Przeszklona elewacja parteru pozwoli na obserwację z zewnątrz archeologicznych wykopalisk z fundamentami wczesnośredniowiecznej bramy miejskiej. Po przekroczeniu rampy zwiedzający przejdą do zrewitalizowanej klatki schodowej, a z niej krętymi schodami w górę, do zlokalizowanej w dawnym foyer kina przestrzeni wystaw czasowych. Strefę edukacyjną oddziela od niej ściana pokryta ceramiczną dekoracją z motywami gruzińskich zwyczajów ludowych. Od strony sali edukacyjnej ściana będzie pełniła funkcję ekranu do projekcji. Charakterystyczny spadek podłogi pozwoli na kontynuowanie w tej przestrzeni jej dawnej kinowej funkcji. Na schodkowo zaaranżowanej widowni staną postumenty i ekspozytory do prezentacji historycznych eksponatów. Podłoga przeważającej części przestrzeni dawnej sali kinowej zostanie wypoziomowana, dzięki czemu projektanci wyodrębnią tu salę ekspozycyjną. W przeszklonych ekspozytorach wbudowanych w podłogę, umieszczone będą artefakty. Takie rozwiązanie pozwoli zwiedzającym wczuć się w rolę archeologów śledzących wykopaliska.

Zobacz też: Inauguracja Listone Giordano Arena - projekt Michele De Lucchi

Oczyszczona z detali i uskoków modernistyczna bryła dawnego kina, uzupełniona przez wielkie płaszczyzny szkła, będzie tłem dla prezentacji kolekcji muzealnej. Zwiedzający zostaną współuczestnikami spektaklu, którego sceną będzie muzealna ekspozycja, a głównymi bohaterami - efektownie wyeksponowane artefakty. Po rewitalizacji we wnętrzu budynku zostaną wyodrębnione dwa poziomy. Górny będzie podzielony na trzy przestrzenie: ekspozycyjną, wystaw czasowych i edukacyjną. Osadzenie monumentalnej bryły górnej kondygnacji budynku na szklanej, na wskroś oświetlonej elewacji, da efekt lewitowania bryły.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.