Restauracja Zoni to serce tętniącego nowym życiem „Konesera” ulokowane w budynku, w którym przez dekady produkowano najsłynniejszy polski trunek. Restauracja sąsiaduje z pierwszym na świecie Muzeum Polskiej Wódki – oba miejsca działają tu od czerwca 2018 roku.
Zobacz też: Nizio Design zwycięzcą konkursu na koncepcję rozbudowy i modernizacji Muzeum Powstania Warszawskiego
Lokal pojawił się na gastronomicznej mapie Warszawy jako inicjatywa spółki REST Team, której członkiem jest architekt Mirosław Nizio. Właściciel pracowni Nizio Design International, specjalizującej się w projektach muzealnych oraz rewitalizacjach, przygotował i zrealizował ze swoim zespołem projekt wnętrz restauracji. Główną wytyczną do działań projektowych i do myślenia o aranżacji przestrzeni Zoni był kontekst miejsca i jego nietuzinkowa historia. Wiekowa tradycja gorzelnicza oraz unikatowa tkanka historycznego pofabrycznego obiektu znajdującego się pod pieczą konserwatora zabytków, podyktowały charakter projektowanego wnętrza.
Historia i tradycja łączą się w tej niezwykłej przestrzeni z zamiłowaniem do dobrego smaku i najwyższej jakości produktów. Innowacyjność i wyjątkowość projektu Zoni tkwi przede wszystkim w wykorzystanych materiałach oraz specjalnie zaprojektowanych rozwiązaniach, opracowanych na potrzeby rewitalizowanej przestrzeni i zaadaptowania jej na cele restauracyjne. Zaprojektowane z troską o najmniejszy szczegół wnętrze Zoni mieści jednorazowo do 150 gości. Ulokowany na parterze bar oraz restauracja na antresoli, wypełnione są zaprojektowanymi przez Mirosława Nizio meblami i detalami. W eleganckiej industrialnej przestrzeni wykorzystano m.in.: specjalnie zaprojektowane stoły, barowe krzesła i oświetlenie oraz ażurowe ściany przesuwne ze stali. Wnętrze uzupełniono loftowymi lampami oraz eleganckimi wykończeniami ze stali, miedzi, cegły i drewna, które sprawiają, że goście czują się tu niezwykle komfortowo.
To też Cię zainteresuje: Dom pod Warszawą - piękne wnętrza w klimacie włoskiej rezydencji i art deco
Na co dzień wnętrze Zoni zaprasza gości do odkrywania bogactwa smaków potraw i trunków oraz obcowania z wysmakowanym designem. Teraz zostało docenione przez międzynarodowe jury The World Interiors News Awards.
- projekt restauracji
- konkurs dla architektów
- Nizio Design International
- przestrzeń publiczna
- World Interiors News Awards
- Zoni
4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
Zarejestruj się!