REKLAMA

Biuro bez barier czyli nowa siedziba Kaufland Polska

ps | 18 lut 2016 10:36 0

Coraz częściej, nowo powstające budynki użytkowe czy wnętrza biurowców bazują na standardach zachodnioeuropejskich. W ten kanon z pewnością wpisuje się nowa wrocławska centrala firmy Kaufland, której autorem jest projektowa Grupa RB.

Biurowiec przeznaczony dla ponad 700 pracowników zaprojektowano w oparciu o niemieckie standardy tzw. budynku bez barier, przyjaznego zwłaszcza osobom niepełnosprawnym.

Przyjazny open space

Przestrzeń w biurowcu została zaprojektowana tak, aby dobrze doświetlić pomieszczenia. Większa cześć budynku to obecnie powierzchnie open space, które mogą być jednak swobodnie i w ekonomiczny sposób dzielone. Ciekawym rozwiązaniem, jakie architekci z Grupy RB zaproponowali w biurowcu, jest wprowadzenie w środkowym trakcie wszystkich pięter stref rekreacyjnych w formie wysp z kanapami, fotelami, stolikami i roślinami. Sprzyjają one nawiązywaniu kontaktów tak istotnych w codziennej pracy, szczególnie nad dużymi projektami. Dobre samopoczucie pracowników i ich chęć do działania mają wspierać ergonomiczne meble utrzymane w odcieniach bieli, szarości i czerwieni, estetyczne systemowe ścianki wewnętrzne w znacznej mierze przeszklone, duże przestrzenie między biurkami. Nad monitorami zastosowano energooszczędne, niemęczące wzroku oświetlenie LED z automatyczną regulacją jego natężenia, dostosowaną do aktualnych warunków doświetlenia i nasłonecznienia wnętrz.

Potrzebna architektura

Oprócz oczywistych rozwiązań budowlanych, takich jak dostosowane stanowiska postojowe, podjazdy, pochylnie, toalety, zastosowano także najnowocześniejsze udogodnienia. Na uwagę zasługuje w pełni zautomatyzowany, zintegrowany z kontrolą dostępu, system otwierania drzwi przymykowych w głównych ciągach komunikacyjnych i wejściach do budynku. W obiekcie wykorzystano wizualno-akustyczne panele sterujące w windach osobowych wraz z oznakowaniem pięter pismem dla niewidomych, a także wizualną i akustyczną instrukcję na drogach ewakuacyjnych. Uwzględniono również „bezpieczne strefy” dla osób niezdolnych do samopomocy w razie ewakuacji.

Nowoczesne rozwiązania

Projektanci z Grupy RB wyposażyli budynek w nowoczesne, zaawansowane i inteligentne systemy sterowania wyposażeniem budynku (BMS). Prawie 2,5 tys. metrów kwadratowych zewnętrznych ruchomych żaluzji może być sterowanych zarówno automatycznie, jak i ręcznie. Ograniczono w ten sposób przegrzewanie budynku w okresie letnim oraz znacznie podniesiono komfort pracy przy komputerach. Sterowanie oświetleniem i żaluzjami zrealizowano w oparciu o system KNX, który do tej pory w tak rozbudowanej formie był stosowany bardzo rzadko.

1 komentarz. Skomentuj!