REKLAMA

Biuro, w którym króluje design

Redakcja Archiconnect.pl | 05 sty 2017 11:07 0

W biurze dla firmy z branży FMCG w Gdański Business Center duży nacisk położono na pomysłowe i kreatywne rozwiązania. Przestrzeń została zaprojektowana w naturalnych ciepłych kolorach tak, aby pracownicy czuli się jak najlepiej. W projekcie przemawia motyw zieleni, drewna z elementami industrialnymi i surowymi takimi jak beton.

Biuro jest  naszpikowane designem, z dbałością o komfort pracownika i jakość wykończenia. Biuro dla firmy z branży FMCG w Gdański Business Center zostało oddane do użytkowania w listopadzie 2016 roku. Rozpoczęcie prac miało miejsce w listopadzie 2015 r. Prace aranżacyjne zostały poprzedzone badaniami obejmującymi analizę potrzeb pracowników, jak i efektywność wykorzystania przestrzeni. - Po przeprowadzeniu wnikliwych badań i szczegółowych ankiet wśród pracowników został stworzony ostateczny plan aranżacji dopasowany w 100% do potrzeb firmy. - mówi Barnaba Grzelecki, dyrektor generalny pracowni projektowej JMP Service.

- Chcieliśmy złamać tendencyjność, przy jednoczesnym zachowaniu profesjonalnego wyglądu biura. - dodaje Barnaba Grzelecki.

Biuro z przestrzenią do pracy, kreatywnymi strefami i miejscami do wypoczynku.

Zaprojektowana przestrzeń dedykowana jest głównie pracownikom. W biurze zostało zaaranżowanych wiele miejsc do pracy formalnej i nieformalnej. Pomimo przeważającej ilości gabinetów i mniejszych pokoi kilku osobowych za pomocą przeszkleń i otwartych stref udało się zachować lekkość i oddech. Biuro jest przyjemne i bardzo dobrze doświetlone światłem naturalnym.
Aranżacja jest podzielone na kilka stref. Formalna w części której znajduje się recepcja i duże sale konferencyjne oraz kilka stref dedykowanych dla poszczególnych zespołów.

Każda z tych stref wyposażona jest w leasure space do spotkań mniej formalnych. Przy leasure space znajdują się kuchnie z jadalnią wydzielone za pomocą mobilnych ścian szklanych. Tego typu rozwiązanie pozwala na zaaranżowanie większego spotkania zespołu z „kubkiem kawy”. Każdy leasure space ma przypisaną tematykę np. music please gdzie pracownicy mogą posłuchać muzyki, w innym znajduje się worek treningowy i drabinka do ćwiczeń. Mamy też lotki i play station. Strefy te są bardzo dobrą alternatywą dla sal konferencyjnych. Wspomagają kreacje i wymianę informacji oraz służą do integracji pracowników w danym zespole. Dalsze części biura wypełnione są gabinetami, pokojami i otwartymi przestrzeniami oraz salami konferencyjnymi. Na każdym kroku przewija się motyw naturalnego środowiska pracy.

Najnowsze trendy

Biuro naszpikowane jest designem. Bardzo duży nacisk położyłem na zaprojektowanie każdego metra kwadratowego. Strefa wejścia która wita gości jest otwarta i przestronna ale zarazem ciepła i gościnna. Mamy tutaj naturalny parkiet który w połączeniu z listwami na ścianach i suficie tworzy niepowtarzalny efekt. Całość uzupełnia lada z korianu wyeksponowana na białej żywicy. Pozostałe strefy biura zaprojektowane została w tym samych charakterze i klimacie. Każde z pomieszczeń ma charakterystyczne detale i wykończenia. Strefa leasure space o tematyce music please zaprojektowana została z lampami imitującymi płyty muzyczne, dodatkowo na ścianie pojawił się napis neonowy i grafika oraz płyty w ramkach i gitary. Wszystko to związane jest z tematyką muzyczną.

Sale konferencyjne zostały zaprojektowane ze ścianami drewnianymi lub betonowymi. Ciekawym rozwiązanie jest szkło mleczne podświetlone z nadrukowanym drzewem wypełnionym zielenią. W sali silent work prócz filcu poprawiającego parametry akustyczne na tle ściany z betonem zaprojektowane zostało drzewo wycięte ze sklejki. Wszystkie tego typu detale nadają niepowtarzalny charakter wnętrzu.

Bo design ma znaczenie

Przy aranżacji biura, produkty dobierane były tak aby spełniały wymagania pod względem jakości.
Bardzo duża ilość elementów wykończeniowych została „uszyta na miarę” zaczynając wyliczanie od kanapy imitującej pole golfowe, idąc dalej mamy organiczne siedzisko wychodzące ze ściany. Zaprojektowana została strefa ze zwieszanymi fotelami odgrodzonymi belkami i zasłoną. Całość uzupełnia nadrukowane drzewo na podświetlonym szkle mlecznym. W salach konferencyjnych, kuchniach, leasure space zaprojektowany został system ściemniania Dali, polegający na zarządzaniu natężeniem każdego źródła światła.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!