REKLAMA

Czerwień – dopełnienie szarości

Wnętrza Publiczne 1/2007 | 22 maj 2014 15:17 0

Industrialna prostota wyrażająca się zarówno w formie, jak i w doborze materialów tworzy w efekcie estetyczne, a przy tym funkcjonalne wnętrze. Surowy charakter stojący pod znakiem betonu i stali ocieplają elementy z drewna, skór i szkła.

  • Biuro Rzeźnictwo Grzegorz Zyguła w Zbąszynku

    projekt wnętrz: Ewelina Jankowska (Pracownia Ipnotic Architecture)
    oddanie do użytku: 2005 r.
    powierzchnia użytkowa: 400 m2

Projekt biura w Zbąszynku właściciele powierzyli architektowi i dali mu „wolną rękę”. Otwartość i dobra współpraca zaowocowały podejmowaniem szybkich i konkretnych decyzji. W ciągu niespełna trzech miesięcy powstał projekt, którego wcielenie w życie zajęło około ośmiu miesięcy.

Właściwie wszystkie proponowane przeze mnie koncepcje były od razu akceptowane. Właściciele firmy to ludzie świadomi, gotowi na zmiany i ciekawe, nietuzinkowe rozwiązania. Nieco dłużej trwały jedynie ustalenia dotyczące dość oryginalnej betonowej ściany w holu, której ostateczny efekt wizualny jest nietypowy i przyciągający oko – wspomina architektka, Ewelina Jankowska z Pracowni Ipnotic Architecture.

Stary, pgrowski budynek zaadaptowano na nowoczesne, dobrze doświetlone i dostosowane do pracy biurowej wnętrze. Zrezygnowano z pierwotnego układu, który stał pod znakiem ciemnych korytarzy i wąskich pokojów, a postawiono na przestrzeń. Nie wszystko jednak uległo całkowitej zmianie. Niektóre elementy pozostawiono i wyeksponowano, nadając im zupełnie nowy charakter.

Projektantka wnętrz zaadaptowała częściowo odkrytą, stalową konstrukcję i wpisała ją w nowy układ funkcjonalny budynku w postaci nietypowego oświetlenia.

  • Metamorfoza

    ewelina.jpg
    ewelina.jpg

     

    Ewelina Jankowska, architektka z Pracowni Ipnotic Architecture

    Inwestor postanowił zmodernizować i rozbudować stare popgrowskie budynki. Cel był jeden – miał powstać nowoczesny, mały biurowiec wraz z nowoczesną linią produkcyjną na tyłach budynku. Na początek zmianie uległa elewacja zewnętrzna. Wprowadziłam tu okładziny aluminiowe w systemach Alucobond, powiększone zostały okna i zmienione drzwi. Wszystkie elementy dostarczyła firma Opal. Elewacja nawiązuje do tego, co zostało stworzone w środku obiektu. Wnętrza zaprojektowałam tak, by były w swoim wyrazie możliwie nowoczesne, ale zarazem przyjazne dla pracownika. Mimo założonej surowości, dzięki ciepłym kolorom drewna, skór i światła, wnętrze stało się przyjazne i ciepłe. Został zlikwidowany pierwotny układ wnętrz z ciemnym korytarzem i wąskimi pokojami. Stalowa konstrukcja została częściowo wyeksponowana i podświetlona. Wygląd detali wnętrza wynika nie tylko z potrzeb funkcjonalnych, ale i z zabawy w estetyzację technicznych surowców, takich jak masy szpachlowe, stal czy beton.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!