REKLAMA

Przestrzeń uniwersalna. Biurowiec Middelfart Savings Bank

Wnętrza Publiczne 1/2011 | 01 lip 2014 13:12 0

Biurowiec Middelfart Savings Bank, mieszczący się na duńskiej wyspie Funen, nie jest wyłącznie typowym miejscem pracy. Modernizujący go projektanci wiedzieli, że budynek ma równocześnie być przestrzenią służącą do spotkań lokalnej społeczności.

  • Middelfart Savings Bank

    lokalizacja: Havnegade 21, Middelfart, Dania
    projekt: 3XN; współpraca: COWI
    architektura krajobrazu: Schønerrinwestor: Trekantens Ejendomsselskab A/S
    powierzchnia: 5.000 m2
    oddanie do użytku: 2010 r.
    • Nowość i kompromis

      Kim Herforth Nielsen 1.jpg
      Kim Herforth Nielsen 1.jpg

       

      Kim Herforth Nielsen
       
      Sporym wyzwaniem dla nas jako projektantów było wykorzystanie materiałów obniżających wykorzystanie energii podczas ogrzewania lub chłodzenia wnętrz. Wcześniej nie mieliśmy do czynienia z niektórymi z produktów, w związku z czym musieliśmy im poświęcić znacznie więcej uwagi. Ponadto inwestorowi zależało na tym, aby podczas przebudowy wykorzystać jak najwięcej ze struktury istniejącego budynku. W związku z tym musieliśmy odbyć szereg spotkań, aby wytyczyć wspólną drogę. Oczywiście, udało się, a w efekcie powstał nowoczesny biurowiec, który zachowal ducha poprzedniego obiektu.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!