REKLAMA

Wiadomości Wrzesińskie mają nową siedzibę: zobacz fantazyjny projekt

Redakcja Propertydesign.pl | 13 sty 2017 11:31 0
Wiadomosci Wrzesinskie foto Dawid Majewski

Kształt budynku Wiadomości Wrzesińskich określony został przez jego program funkcjonalny i ograniczenia budżetowe. Tarasowo ukształtowana bryła jest odpowiedzią na potrzeby poszczególnych stref działalności wydawnictwa, a jednocześnie – dzięki redukcji powierzchni budynku umożliwiła zmniejszenie kosztów inwestycji. Za projekt nowej siedziby Wiadomości Wrzesińskich odpowiada poznańskie biuro Ultra Architects.

Będący strefą publiczną parter mieści biuro obsługi klienta, salę konferencyjną z zapleczem, kawiarnię i niewielki parking z pięcioma miejscami postojowymi oraz miejscem dla rowerów. Ze względu na najbardziej rozbudowany program funkcjonalny, jego powierzchnia jest największa. Z uwagi na funkcję zaś, jest on najbardziej otwartą częścią budynku – elewacja jest przeszklona i osłonięta niewielkim daszkiem, zachęcając do wejścia.

Pierwsze piętro, o nieco mniejszej powierzchni niż parter, mieścić będzie pokoje redakcji. Zaprojektowanie tej części budynku było największym wyzwaniem, musieliśmy bowiem połączyć ze sobą dwa różne założenia. Pierwsze to otwartość i jawność dziennikarstwa, drugie natomiast to prozaiczna sprawa związana z charakterem tej pracy. Od strony północnej usytuowane są pokoje redaktorów, niewielka jadalnia i pokój konferencyjny. Wszystkie te pomieszczenia mają dostęp do zewnętrznych tarasów. Otwarta przestrzeń ze stanowiskami pracy dziennikarzy zajmuje część południową kondygnacji. Żeby zapewnić im komfortowe warunki pracy przy komputerach, musieliśmy ograniczyć ilość światła słonecznego wpadającego do wnętrz. W tym celu zdecydowaliśmy się pokryć fasadę budynku perforowanymi ekranami przeciwsłonecznymi wykonanymi z aluminiowych paneli kompozytowych.

ZOBACZ CAŁY ARTYKUŁ ORAZ ZDJĘCIA

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!