REKLAMA

Zobacz jak urządzono biura w zabytkowej willi w Gliwicach

Redakcja Dobrzemieszkaj.pl | 28 lis 2016 14:26 0
Fot. Zalewski Architecture Group

Projekt obejmuje przebudowę budynku miejskiej willi z lat 20. XX wieku oraz rozbudowę o nową część. W obu częściach zlokalizowane zostaną funkcje biurowe.

Za istotną wartość architekci uznali autentyczność historycznego budynku i jego parkowego położenia. Zależało im na tym, aby w czytelny sposób zasugerować architektoniczną ingerencję w zastany kontekst, projektując współcześnie oraz z myślą o przyszłości, mając na uwadze nowoczesną firmę, jaką jest gliwickie PWiK.

Są to cechy, które architekci przez projekt chcieli  zdecydowanie podkreślić. Nie jest to jednak łatwe w przypadku tradycyjnej formy willi, bez istotnej zmiany jej bryły. Aby tego uniknąć zdecydowaliśmy się na działanie odwrotne - postanowiliśmy uwypuklić historyczną formę poprzez zastosowanie koloru - w tym wypadku bieli. Białe jest więc wszystko - także dach i wnętrza, co powoduje, że willa jest bliska abstrakcyjnej bryle. Taki zabieg komunikuje współczesną koncepcję przebudowy. Kontrast z otaczającą zielenią dodatkowo potęguje ten efekt.

ZOBACZ CAŁY ARTYKUŁ I GALERIĘ ZDJĘĆ

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!