REKLAMA

Galeria w XIX-wiecznym browarze? Zobacz Focus Park w Rybniku

Wnętrza Publiczne 1/2007 | 08 maj 2014 09:59 0

XIX-wieczny browar w Rybniku po latach znowu tętni życiem. Zabytkowa słodownia browaru śląskiego została specjalnie zaadaptowana na potrzeby galerii handlowo-rozrywkowej Focus Park. Co ciekawe, był to pierwszy tego typu obiekt w Polsce. Jeszcze jedna ciekawostka - możemy tam obejrzeć, oprócz multikina i kilkudziesięciu sklepów, także jeden z największych ściennych obrazów naniesionych specjalną techniką, łączącą modernistyczną formę plakatu z zabytkową architekturą.

Rozmowa z Ewą Sobolewską, architektką z pracowni IMB Asymetria, na temat realizacji galerii handlowej Focus Park w Rybniku.

Czy wytyczne dotyczące standardu wykonania oraz określające całą wizję przestrzeni i myśl przewodnią aranżacji poszczególnych poziomów zostały Państwu narzucone odgórnie?

Standard budynku został przyjęty przez inwestora w postaci kosztorysu, jak również takich elementów, jak liczba standów w przestrzeni malla, liczba bankomatów i innych urządzeń. Projektanci zaproponowali materiały oraz charakter wnętrz tak, aby nie przekroczyć określonych kosztów, a jednocześnie spełnić oczekiwania klienta.

Kto jest autorem projektu?

Nad tego typu projektem zawsze pracuje zespół projektantów. To zrozumiałe, bowiem jest wiele miejsc do zaprojektowania i wiele pomysłów, z których trzeba stworzyć jeden ostateczny obraz przestrzeni.

Jak przebiegała współpraca z inwestorem?

Praca przebiegała dosyć sprawnie, choć nie bez sporów. Ale w sumie, po wielu spotkaniach i dyskusjach, stworzono wersję projektu, która została zatwierdzona przez inwestora i projektantów.

Jaki był motyw przewodni aranżacji całej galerii?

Jako myśl przewodnią przyjęto nawiązanie do logo firmy Focus Park – formę kropli, która się rozbija o taflę wody i tworzy rozchodzące się fale. Taki sam efekt miał powstać na posadzce. Motyw przewodni aranżacji uzyskano dzięki odpowiedniemu układowi płytek gresowych, które stworzyły na całej powierzchni podłogi galerii wizualizację kropel rozbijających się promieniście o taflę wody.

Jakie materiały i kolory zostały wykorzystane do wykonania wspomnianej posadzki?

Podstawowym kolorem na posadzkach jest biała płytka z serii Meteor Jasna Perła, a uzupełniające kolory to szarość Grigio i ciemny grafit Nero. Posadzki w częściach głównych ciągów komunikacyjnych wykończone są płytkami gresowymi. W części food courtu wprowadzono parkiet przemysłowy. W przestrzeni między nowym i starym budynkiem, chcąc uzyskać charakter uliczki, wprowadzono na posadzce kostkę brukową z białego i szarego granitu.

Jakie materiały zostały wykorzystane do wykonania ścian i sufitów na poszczególnych poziomach?

Sufity – ze względu na przepisy pożarowe i system oddymiania – zaprojektowano z dwóch materiałów. Podstawowy pełny – to płyty gipsowo-kartonowe utrzymane w kolorze jasnoszarym, a perforowany – to panele z blachy ciągnionej Hunter`a Douglas`a. Główne ściany nośne są żelbetowe, zaś systemowe wykonane zostały z płyt gipsowo-kartonowych pomalowanych różnorodnymi odcieniami szarości.

Z jakiego materiału wykonane zostały schody, balustrada i poręcze schodów?

W celu zachowania spójności materiału schody wykończone są płytkami gresowymi, tak jak posadzki, co podkreśla ciągłość komunikacji. Aby nadać lekkość i przejrzystość aranżowanej przestrzeni, balustrady wykonane zostały ze szkła, natomiast pochwyt ze stali nierdzewnej satynowanej.

Jak zostały usytuowane siedziska na poziomach?

W pasażach zostały ustawione ławki mające nogi ze stali nierdzewnej satynowanej i drewniane siedzisko. Przy miejscach siedzących, w celu stworzenia przyjaznej i kojącej atmosfery, usytuowano zieleń. Oprócz tego, zieleń ożywia przestrzeń galerii.

Z jakiego typu szkła zbudowano okna, oszklenie windy i szklane barierki?

Zaproponowano szkło przezierne, białe – tak, aby nie stanowiło formalnej bariery. Oczywiście, jest to szkło hartowane bezpieczne.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!