REKLAMA

Klimatyczny projekt hotelu Mazury nad jeziorem

Redakcja | 13 gru 2016 10:43 0

Projektowany obiekt nawiązuje dialog z otaczającą przestrzenią, rozległym jeziorem i specyfiką tego regionu Polski. Zastosowane rozwiązania projektowe mają zapewnić mu ponadczasowość oraz korzystny proces starzenia budynku.

Projektując ten budynek szukaliśmy formy, która efektywne wykorzysta potencjał działki, jej nasłonecznienie, potencjał widokowy oraz dopuszczalny metraż. Decyzja o asymetrycznym umieszczeniu korytarza w stosunku do osi budynku pozwoliła zwiększyć liczbę południowych apartamentów posiadających otwarcie widokowe na pobliskie jezioro. Wprowadzenie antresoli dla większości apartamentów hotelowych znacznie zwiększyło ich metraż oraz przestronność.  Zielone tarasy przy pokojach hotelowych podnoszą ich jakość, mieszkańcom zapewniają intymność, a dodatkowo poprawiają bilans powierzchni biologicznie czynnej na działce. Parter obiektu został zaprojektowany w taki sposób, aby umożliwiał elastyczną aranżację pomieszczeń dla preferowanej funkcji. Tutaj umieściliśmy strefę wejściową z recepcją, bagażownię z zapleczem, administrację i zaplecze pracowników, sale konferencyjne, restaurację, bar, whisky room, bawialnię, zaplecze kuchenne, spa oraz toalety. Aby efektywnie wykorzystać dopuszczalny metraż obiektu, wprowadziliśmy kondygnację podziemną mieszczącą parkingi, część techniczną oraz gabinety zabiegowe spa.

Ten kilku-kondygnacyjny budynek hotelu nawiązuje stylistyką do lokalnej zabudowy Mazur, zarówno poprzez stylistykę dachu, zastosowany materiał jak również dynamiczny układ konstrukcji parteru, inspirowany tradycyjnym murem pruskim. Charakterystyczna dynamiczna linia słupów współgra kompozycyjnie z linią dachu. Czerwona cegła nawiązuje do tradycyjnego materiału budowlanego tego regionu, a poprzez różne wariacje jej ułożenia, kreuje interesującą rzeźbę fasady.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś

Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Anna Hydzik, Justyna Gajda, Natalia Bryzek, David Hernandez Martin

Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Polska
Data: 2016
Powierzchnia: 3232m2

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.