REKLAMA

Trzy wymiary. Hotel Andel's w Krakowie

Wnętrza Publiczne 1/2007 | 30 kwi 2014 00:44 0

Naturalność łączy się tu ze współczesnością. Jasne przestrzenie sąsiadują z czerwonymi elementami wykończenia i wyposażenia. Unikalną atmosferę Hotelu Andel’s w Krakowie tworzą przede wszystkim oryginalne, designerskie wnętrza.

  • Hotel Andel's w Krakowie

    Projekt wnętrza: Jestico & Whiles (Wielka Brytania)
    Koncepcja budynku: IMB Asymetria
    Inwestor: UBX Kraków (Austria)
    Zarządzanie obiektem: Vienna International Hotels & Resorts (Austria)
    Data oddania do użytku: maj 2007 r.
    Koszt inwestycji: 25 mln euro

Hotel Andel’s zlokalizowany jest pośród zwartej, śródmiejskiej zabudowy, o dużym znaczeniu historycznym. Obiekt musiał się więc wpisać z jednej strony – we współczesność, z drugiej zaś – w przeszłość naznaczoną tradycją. Zadanie to powierzono architektom z pracowni IBM Asymetria. Dość długo trwała dyskusja nad ostatecznym wyglądem budynku. Rozważaliśmy bardzo różne koncepcje, poddając je nieustannym zmianom, aby wreszcie dobrać tą, która najlepiej wpisze się w zastane otoczenie. Idealnym rozwiązaniem okazało się wykorzystanie czterech głównych materiałów na elewacji. Fasadę pokrywa zatem kamień wapienny „jura” z fakturą groszkowaną, szlifowaną, polerowaną lub łupaną oraz blacha cynkowa – opowiada Jarosław Malik, przedstawiciel austriackiego koncernu UBM, który był inwestorem i wspólnie z firmą Warimpex jest współwłaścicielem Hotelu Andel’s. Takie zestawienie materiałów pozwoliło na połączenie nowego z tym co dawne bez uszczerbku dla formy budynku.

Elewację frontową, oprócz kamiennej faktury, tworzą duże przeszklenia, które zapewniają bardzo dobre doświetlenie różnych stref hotelu: restauracji, sal konferencyjnych oraz pokoi.

Na parterze sześciokondygnacyjnego budynku mieszczą się: przestronny hol, restauracja, bar i recepcja. Na pierwszym piętrze zlokalizowano centrum konferencyjno-bankietowe, składające się z pięciu sal konferencyjnych, które można połączyć w jedną dużą. Pozostałe piętra zajmują przede wszystkim pokoje. Są też dwie kondygnacje podziemne, gdzie zaprojektowano fitness i garaże na około 30 miejsc parkingowych. Na samej górze – taras widokowy, z którego można podziwiać malowniczą panoramę miasta.

Wygodna przestrzeń
Nowoczesność czuć tu w każdym szczególe, poczynając od użytych materiałów, a na kolorach kończąc. Kamień łączy się z drewnem, szkło ze stalą, a czerwień pod postacią różnych akcentów powtarza się praktycznie w każdym wnętrzu. Obniżone sufity, łukowate ściany czy powyginane stalowe konstrukcje pokryte stiukiem tworzą spójne i funkcjonalne przestrzenie. Jasne barwy rozjaśniają wnętrza, a mocne kolory stanowią pomysłowy kontrast. Jedwabie, okładziny drewniane fornirowane lub lakierowane na wysoki połysk, a także wielowarstwowe zestawy szklane ocieplają kamienne posadzki. Współczesność obiektu i jego naturalność stanowiły jeden z pomysłów, który przyświecał podczas realizacji obiektu – mówi Jarosław Malik.

Pokoje
Wszystkie nowocześnie zaprojektowane pokoje posiadają wysokie aż po sam sufit okna, zapewniające naturalne oświetlenie. Każdy z nich traktowany był indywidualnie ze względu na zastosowane materiały.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!