REKLAMA

Audytorium w klasztorze św. Franciszka w Santpedor

Wnętrza Publiczne 2/2013 | 13 sty 2014 13:38 0

XVIII-wieczny kościół w Katalonii odżywa po ponad 150-letniej przerwie. Zrujnowany, poraniony historią obiekt - dzięki pracy architekta - ożywa na nowo. Tym razem jako przestrzeń działań kulturalnych.

Audytorium znajdujące się w klasztorze św. Franciszka powstało na zlecenie Rady Miejskiej katalońskiego miasta Santpedor. Jego realizacja została podzielona na dwa etapy: pierwszy z nich miał miejsce w latach 2006-2008, zaś drugi odbył się w latach 2010-2011. Koszt inwestycji wyniósł 1,6 mln euro. David Closes, autor projektu, tak opowiada o swoim dziele: Metody budowlane i konstrukcje zostały tak dobrane, by wzmocnić kościół bez przykrywania znaków zniszczenia i zepsucia samego budynku. Zachowanie historycznego charakteru obiektu było priorytetem przy wprowadzaniu nowych rozwiązań, które pozwolą mu ponownie ożyć. Projekt zachowuje kształt i wielkość pierwotnej przestrzeni, wzbogaconej o dostęp naturalnego światła, którego wartość udało się odkryć dzięki zapadnięciu się dachu. Nie odbudowywaliśmy kościoła – nasze zabiegi miały tylko umocnić to, co oryginalne, zatrzymać proces rozkładu. Nowe elementy wyraźnie oddzieliliśmy od organicznej tkanki kościoła. Tym samym renowacja pozwoliła odczytać historyczne uszkodzenia oraz wartości przestrzenne bez rezygnacji z użycia współczesnego języka w nowych elementach wprowadzonych w ramach realizacji.

 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!